Jadąc autkiem na trasie Gniezno-Witkowo zauważyłem,że wzdłuż drogi biegnie linia wąskotorowa.Przemknęła mi przez głowę myśl,że fajnie byłoby zobaczyć ów cud techniki jeżdżący owym torowiskiem.Nagle w samym Witkowie pojawił się dziwny korek na drodze i kłębowisko dymu w oddali.Ku mojemu zdziwieniu po torach śmigał cały skład osobowy
Akumulatory w aparacie ledwo dały radę.Wszelkie sapanie i dyszenie parowozu utrwaliłem komórką
Z wagoników wysiadła zorganizowana grupa-flesze,powitanie,oklaski,przemówienie.Zapytałem jedną z osób i okazało się,że jest to spotkanie dziennikarzy polonijnych z całego świata http://www.witkowo.pl/ind...t_from=&ucat=1&
Obok mnie Burmistrz Gminy i Miasta Krzysztof Szkudlarek,dziennikarze z całego świata...a ja sobie fotografuję lokomotywę.Dodam,że mieszkańców Witkowa nie zauważyłem.
Pani Anna Gordijewska ze Lwowa oświeciła mnie w temacie:)
Ty to masz szczęście! Taki rarytas dopaść po drodze.Ja żeby zobaczyć parowóz w ruchu musiałem jechać ponad sto kilometrów do Chabówki.Relacja wkrótce.
Ano, Lyd2-70(lokomotywa spalinowa) została naprawiona w profesjonalnej firmie co jak na wąskie tory jest czymś. Ostro wzięli się za wagony Chłopaki na ŻKP nie próżnują