UkrytyPodNickiem ładne zdjęcie. Super pomysł z tym działem, myślę że będzie się dynamicznie rozwijał. Świetny sposób na pokazanie uroków naszego miasta.
Wysłany: Sob 24 Mar, 2007 21:58
No proszę, w końcu temat ruszył z miejsca:)zastępczo śnieg w ramach rekompensaty tegorocznego braku zimy:) Mnie wybitnie spodobał się Sikorski w śniegu!Pomysł na fotkę mega! Gratuluję!
Aha,jako że koleżanka nowa na naszym forum,a mnie przypadło pisanie pierwszego postu będącego dla niej odpowiedzią,niniejszym rzeknę: WITOJCIE !
Wysłany: Sob 31 Mar, 2007 12:37
Tylko mi tu nie słodzic Fotki zrobiłam jak miałam doła i wyruszyłam sama na spacer. dopiero przy zdjęciach kaczek sie rozweseliłam Zwróciliście uwagę jak ta jedna ucieka i zostawia za sobą piękne ślady?? Małe przypomnienie:
Wysłany: Sob 31 Mar, 2007 17:28
Doły potrafią być inspirujące Kaczka super i ten motyw śladów.Takie symboliczne zdjęcie...Gdziekolwiek się znajdujemy,zawsze pozostawiamy po sobie ślady...
Wysłany: Wto 03 Kwi, 2007 11:59
czyżby fotka z Misterium?? też próbowałam robić < to ja siedziałam na barkach kumpla i strzelałam foty, bo mój brat grał Tomasza> ale nic ładnego nie wyszło.
za to mam fotkę z zeszłego roku z moim ukochanym ziemowitem
Wysłany: Pon 09 Kwi, 2007 21:33
mój Ziemuś kochany tylko jest tak mało wyeksponowany, zabrudzony, zapomniany, nieoświetlony i taki...... samotny. Chyba przez to zwróciłam na Niego uwagę.
ostatnio większą uwagę zwracam na wywietrzniki (małe,duże obojętnie) z tego co widać w solankach np. Zakład Przyrodoleczniczy musi mieć ładną piwnice skoro ma taki duży wywietrznik (coś a'la ekonom) przy sądzie za to są małe tylko co tam jest ? Nic chyba, wkońcu Szkoła Wydziałowa tam była (była podpiwniczona ?)
Wysłany: Pią 01 Lut, 2008 17:39
Dokładnie,analogiczny obiekt jak w "Ekonomie" Przy Sądzie-chodzi Ci o pobliże fontanny?To związane jest z hydrauliką od niej (taki blaszany daszek/grzybek)
analogiczny znaczy, że drzwi pancerne , a pod wywietrznikiem filtr powietrza (czy coś takiego) ? tylko że nie ma masztu antenowego jak na ekonomie, więc żadna centrala ukryta tam nie jest
a co do tego grzybko, może faktycznie to od fontanny. W sumie ciekawe czy coś z piwnic Szkoły Wydziałowej się ostało.
Wysłany: Sob 02 Lut, 2008 00:15
Analogiczny w sensie terminu schron jako budowla ochronna, w ujęciu piwnicy do tego celu zaadaptowanej i przystosowanej.
Ekonom jest jedyny w swym rodzaju...
Piwnice "Wydziałówki" - o ile coś z nich zostało,to ewentualnie ściany działowe wypełnione gruzem do głębokości posadzki,czyli do 1,44m od poziomu gruntu-bo tak głębokie były owe "piwnice".
szkoda, że jako małolat tam byłem (W ekonomie) teraz chyba od lat tego nikt nie otwiera.
pod zakładem przyrodoleczniczym wejście jest od strony stawku z mostem ? czy gdzieś w piwnicy ? był ktoś tam ? swoją drogą niby każdy obywatel powinien wiedzieć gdzie ma schron O.C. w okolicy, a w Inowrocławiu żadnego nie znam
Wejście do obiektu znajduje się w Zakładzie Przyrodoleczniczym w najniższej części budynku.Identyczne rozwiazanie ,jesli chodzi o wyjście ewakuacyjne zastosowano w naszym UM.
Z zewnatrz widać słabo ale czytelnie 4 namalowane na ceglanym murze strzałki(kolejny obiekt z zachowanymi malunkami dodany do 3 znanych mi do tej pory obiektów z tymi malunkami ),oznacząjace miejsce LSR.Na powierzchni widać natomiast w pasie pieszo-jezdni zrównane do jej poziomu wyjscie ewakuacyjne zabezpieczone płytami i zalane asfaltem. Prostopadły tunelu od budynku do wyjścia pokryty jest asfaltem w inny sosób,niz pozostała wylewka w okół ,co wskazuje na jej pózniejsze wylanie nad owym tunelem.
Być może sam tunel ,jak i owo wyjscie jest w tej chwili niedrożne ale na pewno istniało,na co wskazuje wyglad tego miejsca.
Stan obecny schronu można sprawdzić tylko po wizycie i inwentaryzacji w tym obiekcie:-),a to niestety wymaga zgody odpowiednich władz na piśmie.
Pytanie jest nastepujace:Z jakiego okresu jest to wyjście?Technika wykonania wskazuje na lata powojenne,strzałki na murze pochodzą z okresu około 1943 roku.Przypuszczam,że w okresie okupacji hitlerowskiej owo wyjscie z zaadoptowanej na schron piwnicy tegu urzędu nie istniało i zostało wykonane póżniej,tzn.po około dziesieciu latach od zakończenia II WŚ.Byc może istnieje(istniało) drugie wyjście od strony dziedzińca,który obecnie w wiekszosci zalany jest asfaltem i zastawiony parkujacymi tam samochodami,co uniemożliwia wizje lokalną tego miejsca w chwili obecnej.
Byc może jakieś plany posiada Zarząd Bastionu a wiecej wiedzą inni forumowicze:-)
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 15:24
Fontanna idealnie komponuje się z zimowym krajobrazem! i dzięki niej zaobserwowałam wzmożony ruch spacerowy mieszkańców miasta. Ludzie mają po co tyłki ruszyć. i dobrze, na zdrowie nam to wyjdzie.
Dawno zapomniany temat Inowrocławia. W minionym tygodniu w Parku Solankowym odbywał się pokaz iluminacji . Pokaz zgromadził prawdziwe tłumy mieszkańców i nie tylko. Świetny pomysł władz miasta. Była "uczta" dla oczu.
Przy świetle słonecznym park prezentował się bajecznie.
W m-c styczniu w Parku Solankowym odbył się pokaz zorganizowany przez Państwową Straż Pożarną z Inowrocławia.Pokaz dotyczył ratownictwa na zamkniętych akwenach w okresie zimowym.Dla najmłodszych widzów były też prezenty. Śliczny delfinek w czapce policyjnej wzbudził zachwyt u najmłodszych widzów.
Miasto uruchomiło nową stronkę poświęconą "Solankom".
Informacja jak każda inna, ale warto zwrócić uwagę, że na jej łamach znalazł się do naszej witryny link, wskazujący część zasobów cyklu INOWROCŁAW NA STAREJ WIDOKÓWCE w części dotyczącej sanatoriom i pensjonatom