Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 22:08 Inowrocławskie Fontanny
Chciałbym poruszyc temat,który by ogrzał nas,przypomniał wspomnienia,może dzieciństwo i beztroski czas letni, chłodząc się w okolicach fontanny :)Temat modernizacji Rynku oraz montażu nowej fontanny jest dośc znany,więc nie poruszam go:) ale chciałbym żeby odbyła się dyskusja o pozostałych fontannach które są,były w naszym mieście.Przyjrzyjmy się obecnym fontanną:
- Fontanna Centrum Miasta-Rynek
- Fontanna Skwer Obrońców Inowrocławia
- Fontanna Park Solankowy ,okolica Muszli Koncertowej
- Fontanny Park Solankowy, Stawek z mostkiem
- Fontanna Park Solankowy, wewnątrz Tężni Solankowej
-Mała Fontanna w Ogrodach Papieskich
W między czasie ,,modne" było montowanie fontanny na stawkach, to ma swoje pozytywne skutki jak wszyscy wiemy Powstało właśnie kilka takich ozdób u nas m.in na:
- Stawek ul.B.Krzywoustego ( Os.Piastowskie)
- Stawek ul.Czarlińskiego/Szymborska ( Os.Solno)
- Stawek ul.Ogrodowa ( Os.Szymborze)
- Stawek Park Solankowy ( okolice ul.Świętokrzyskiej,teren za Hotelem Park)
I ostatnii temat ,to fontanny które były,zostały zlikwidowane,lub pozostały ponich jakieś pozostałości,a są to :
-Fontanna Skwer PCK/Szpital Powiatowy
-Fontanna Centrum Miasta-Plac Klasztorny *
-Fontanna WKU ul.Dworcowa *
-Fontanna ZSP nr 1 ( Chemik)w Mątwach
-Fontanna ,figurka węża przy Kościele Św.Mikołaja
*- zlikwidowana całkowicie
Wymieniłem fontanny o których wiem,ale byc może jakąś pominołem.Jeśli gdzieś znajdują się jakieś pozostałości po fontannach o których nie wiemy,podzielmy sie tymi informacjami.Nie jestem pewiem ale jeszcze jedna znajduje się gdzieś w Mątwach na ul.Poznańskiej,gdzieś na podwórku
Tym razem na fotce migawki fontanny nie istniejącej Mowa o fontannie na skwerze PCK przy Szpitalu Powiatowym naszym.Prawdopodobnie nie pełniła funkcji fontanny Pełniła funkcję klimatyzatora szpitala Zlikwidowana wraz z likwidacją tej klimatyzacji Ale kultowa była i słuzyła jako kapielisko dla dzieci oczywiście