Wysłany: Sob 26 Gru, 2009 14:39 Powstanie Wielkopolskie - ZDJĘCIE
Znalazłem taką oto fotkę z Powstania Wielkopolskiego.
Czy dobrze identyfikuję budynek w tle jako Teatr Miejski?
I jeszcze jedno - znam setki zdjęć starego Inowrocławia, ale to zobaczyłem po raz pierwszy. Pytanie - czy to coś nowego i jeszcze u nas nieznanego, czy też po prostu przeoczyłem tę fotkę wcześniej i coś mi się wydaje ?
Też pierwszy raz ją widzę, ale ja akurat mało w życiu widziałem jeszcze.
Wydaje mi się jednak, że to nie teatr gdyż na zdjęciu mieści się 17 żołnierzy w linii ... a wymiary wejścia się nie zmieniły i na pewno nie są tak szerokie ...
Wysłany: Sob 26 Gru, 2009 22:16
Teatr... Jak najbardziej Teatr....
kiedyś był piękny! Bogato ozdobiony niebagatelną ornamentyką, a jego wnętrze kojarzy mi się z carskim przepychem! był okres kiedy pełnił funkcję zapasowego szpitala...
Ci, którzy byli uczestnikami/widzami obchodów 90-rocznicy Powstania Wlkp. w tym roku, mogli reprint tego zdjęcia "złapać" na ulicy
Tak wo ogóle, to warto zrobić z tego oddzielny wątek, by w nim pokazać metamorfozy jakie przechodził ów budynek.
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 00:42
Niezwykle rzadkie ujęcie (w zasadzie poza tym widokiem nie znam żadnego innego ), na którym widać tył teatru, pełniącego - w chwili zrobienia tego zdjęcia (1915 r.) - rolę zapasowego szpitala (reserve lazaret)