Wysłany: Wto 16 Paź, 2007 16:23 Nowa ulica w miejscu wałów i fos Inowrocławia.
W miejscu dawnych fos i wałów (okalających kiedyś, nimal do końca XIX wieku solny gród)za murem oddzielającym teren parafii pw.św.Mikołaja(od południa)od dawnych ogródów przy ul.Swiętokrzyskiej,wykarczowano wszystkie drzewa i krzewy w celu poprowadzenia tam drogi łaczacej ul.Hoyera z bydynkami znajdujacymi sie na zapleczu ul.Poznańskiej(nr2-4).Teren ten w przeszłosci stanowił kilkudziesieciometrowy pas fortyfikacji w postaci systemu fos i wałów ziemnych ,chroniacych miasto przed niepożądanymi gośćmi.W ramach prowadzonych tam prac ,warto bliżej przyjrzeć się tym czynnościom :-) . Moze odkopie się jakiegoś krzyżaka(z najazdu w 1331 roku),bądż jakiś miecz ,czy inną broń :-)????:-) .
Wysłany: Śro 17 Paź, 2007 23:13
Hoyera z Poznańską?Hmm...nie byłem jeszcze w terenie,ale interesujące...Czyli skąd dokąd będzie się wjeżdżało?Gordon coś ma z tym wspólnego?Może jakaś mapka sytuacyjna?
Wysłany: Czw 18 Paź, 2007 20:13
No to teraz jestem w stanie to sobie wyobrazić i zaakceptować Hoyera połączyć z jakimś podwórkiem to łączyło by się z naruszeniem drogi krajowej,a to by nie przeszło Proszę zatem zawsze precyzyjnie podawać info,bo lekko zamieszało to w głowach Niewielu ja widać,bo nikt poza mną nie wniknął w topografię,ale zawsze
A może warto zainteresować sie ,czy coś nie zostało po upadku V-2 w Mątwach?Kilkanasście lat temu dostałem info,że dwóch kolesi posiada pewne gadżety wykonane z blachy tejże rakietki.Może warto byłoby temat sprawdzić :-)?????