Jedna z imprez ludowych w Inowrocławiu, alekonkretnie ze wsi Szymborze i nie tylko , bo w innych miejscowosciach tez jest organizowana. Jest to nasza kujawska tradycja zwiazana z obchodami świąt wielkanocy. Po raz pierwszy organizowana w Szymborzu w 1832 r przez Klub Kawalerów, i organizowana do dnia dzisiejszego. Członkowie klubu wywoływuja panny i decyduja ile kazda ma dostac dyngusa w lany poniedziałek. Dawniej członkowie klubu o zmierzchu wołali panny , mówiąc rymowanki z wysokich drzew, dachów od domów i stodół, a obecnie na ustawionej ambonie przy stawie w szymborzu. Obecnym przywołówkom oprócz klubu Kawalerów towarzyszą : Władze miasta Inowrocławia, Orkiestra Kopalni Soli w Inowrocławiu, a takze mieszkańcy nie tylko szymborza.jak zaczyna sie Przywołówka w Szymborzu??? Kto nie widział jej to polecam , jest z czego posmiac się.
Obchody zaczynaja sie w kosciele Św.Antoniego mszą świętą, potem nastepuje pochód członków klubu wraz z orkiestrą kopalni soli i władzami miasta do parku przy stawku. Z tamtąd rozpoczyna sie impreza zwiazana z przywoływaniem panien.A wyglada to tak:
,, (...)Numer ....( w kolejności) U pana/ pani ..... jest jedna panna ale ładna, na imię jej ......, potrzeba na nią ..... ( łyżeczke wody, szklankę wody, wazon wody, wiadro wody, gopło wody) dla jej ochłody!!! Niech śpi i sie nie boi , bo za nią ...... ( imię chłopaka co wykupil dziewczynę),stoi !!!! On ja wykupił!!!!! Ponizej migawka z imprezy
Wysłany: Sob 12 Gru, 2009 01:36
Mnie się nie podoba... Może się ktoś obruszyć, ale jak na mój gust jest on jakiś prostacki czy wręcz prymitywny
Za każdym razem kiedy co roku pokazują go w Teleexpressie jako migawkę z "podinowrocławskiego Szymborza" ciarki idą mi po plecach - bynajmniej nie z podniecenia