Wysłany: Czw 12 Lut, 2009 13:16
Może ktoś się pokusi o jakieś archiwalne zdjęcie obiektu?
Porównamy, ocenimy
Dla mnie inwestycja, czy raczej efekt prac, zasługuje na dużą pochwałę. Powoli ul.Solankowa zaczyna odzyskiwać dawny blask - przynajmniej w tej jej części, przy centrum. Choć wieeeele jeszcze do zrobienia i raczej nie zapowiada się by poszło to szybko z pozostałymi - prywatnymi- kamienicami
W każdym bądź razie ten przykład zasługuje na pochwałę.
Solankowa to zapyziała ulica...kamienice zamieszkale w znacznej wiekszosci przez ludzi ocierajacych sie o margines spoleczny...niestety poprzedni system mial to do siebie ze dworki kamienice "obsadzano" ludem pracy
dawnych wlascicieli wyrzucano odbierano majatek i nie mial kto dbac.panstwo za friko dawało a ludzie uszanowac nie potrafili ... ale nie ma co sie dziwic jesli byli to osobnicy bez szkoł a najczesciej tylko z przyuczeniem do zawodu ... pewna wiedza pewien poziom ksztaltuje swiadomosc - to tak prosto i krotko mowiac
Wysłany: Wto 24 Lut, 2009 23:23
Myślę, że to były inne czasy, inna świadomość, przede wszystkim inne realia... Zwyczajowo - raczej to kwestia kultury i wychowania - te zasady sa ponadczasowe i nie zmieniły się do dziś. Wykształcenie często w parze z nimi nie idzie również współcześnie
Jakim sposobem moja szkoła została nazwana imieniem Kotańskiego tego nie wiem...Za moich czasów to była Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 5 im.Jana Kilińskiego...byłem nawet zaproszony na obchodzy 40 lecia szkoły...Przechodziem w lipcu obok odnowionego budynku i tablicy z Kilińskim już nie było...to trochę nie fair..
Szkoła Integracyjna im.Marka Kotańskiego, w ramach przypomnienia to dawna Szkoła Podstawowa nr 12 czyli nasza popularna ,, menacha"znana na caly Inowrocław ZSI czyli dawna ,, menacha" najpierw urzędowali własnie w szkole nr 12 na ul.Poznańskiej.Potem ze względu na szum z żydami , opuścili budynek i przeniesli sie do dawnej szkoły rolniczej obok hali kujawiak.obecnie urzędują w dawnym budynku Ochotniczego Hufca Pracy. Popularny OHP został zlikwidowany a jego klasy rozbite i przeniesione w wiekszosci do ZSP nr 2 ( Garówa) i do CKU im.Stefana Żeromskiego