FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA Strona Główna FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ROK ZAŁ. 2006

www.stowarzyszeniebastion.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: letownia

Fort VIII Łętownia
Autor Wiadomość
jacekwoj3 
komendant drużyny

Wysłany: Sob 24 Paź, 2009 20:28   Fort VIII Łętownia

Fort VIII Łętownia- zbudowany w 1881-1882 na miejscu starego szańca. Był fortem który pierwszy powstał jako jednowałowy fort artyleryjski o konstrukcji stałej ( konstrukcja betonowa ze ścianami ceglanymi) Założony na planie pięcioboku W szyi fortu znajdowały się koszary w centrum pojedynczy magazyn amunicyjny. Na wale czołowym i barkowym rozlokowane były stanowiska artylerii rozdzielone poprzecznicami ,w których mieściły się schrony pogotowia. Fosa broniona była z trzech kaponier. Fort zniszczony w 20% , wydzierżawiony, udostępniony do zwiedzania, możliwość rozbicia namiotu. Wewnątrz fortu
Znajduje się mała ekspozycja z obu wojen.
Fort VIII jest jednym z nielicznych fortów tak dobrze zachowanych . Po wojnie do 1939r wykorzystywany był przez W.P. jako magazyn amunicji.(tu mała ciekawostka we wrześniu 1939r fort z amunicją wycofujące się odziały polskie próbowały wysadzić, jednak próba się nie udała) W latach okupacji na forcie stacjonowały odziały Wehrmachtu. A po wojnie znajdowały się tu magazyny wina fabryki Pomona. Obecnie dzierżawi go mój znajomy W .Sokolik pasjonat i miłośnik militariów . Dlatego, że obiekt był cały czas użytkowany jest jak na forty przemyskie w dobrym stanie.

Kilka Fotek obiektu:

Tablica w nad wyjściem kazamat fortu ,pamiatka po stacjonowaniu W.P. w okresie między wojennym :

Raisa 
komendant oddziału

Wysłany: Sob 24 Paź, 2009 21:13   

:roll: Rzeczywiśœcie fort wygląda na dobrze zachowany :roll: Choć po przejśœciach. :cry:

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Sob 24 Paź, 2009 23:02   

Fort mi znany ze wcześœniejszej eksploracji zasobów internetu, w którym to trafiłem http://fort8.cba.pl/f_dawniej.htm.

Podziwiam pasjonata i gratuluję inicjatywy.

Ciekawe dlaczego nie udało im się wysadzić magazynu? :roll:

Jednym słowem W.P. i dzierżawy rozmaite, w sposób istotny przyczyniają się do w miarę poprawnego zachowania tych obiektów przez dziesięciolecia!

Nie to co pozostawione samopas...

jacekwoj3 
komendant drużyny

Wysłany: Sob 24 Paź, 2009 23:17   

z fortem zwiazana jest tez smutna historia z okresu okupacji. W jego pobliżu Gestapo roztrzeliwalo Polaków i Żydów. W pobliżu fortu znajduje sie obelisk ku czci pomordowanych :

Podczas urzytkowania fortu przez Pomonę zniszczeniu uległy kazamaty .Żeby wstawić kadzie do wina wybito w nich dziury które nastepnie zamurowano cegłami .

:-D Dr Faustus patrząc na Twoj podpis kojarzy mi sie tabliczika z fortu :!: ostatnia fotka w pierwszym poście :wink:

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Sob 24 Paź, 2009 23:44   

Dokładnie też mi się z tym skojarzyło jak zobaczyłem Twoje zdjęcie :lol:

Cieszę się, że nie jestem sam Mr. Green

Swoją drogą to "moja" tabliczka też ma ciekawe pochodzenie... :roll: :wink:

Odpowiedz do tematu