Obiekty jak widzę padły ofiara graficiarzy i miłośników palenia ognisk ,o śmieciach nie wspomnę. Tak patrzę na fotki i stwierdzam ,ze dobry materiał na renowację ( małe) , tylko chyba problem z wyposażeniem . Dorzucę ,że jak skończymy prace na naszym schronie to chcemy utworzyć ścieżkę od schronu do schronu jakieś 8 obiektów. Na każdym schronie tablica informacyjana ,ale opis tak skonstruowany ,żeby zachecić do zobaczenia wszystkiego czyli krok po kroku a zakończenie na ostatnim. I tu można by było zrobić to samo, eh te pomysły.
P.S. A co do pogody : wstaję dzisiaj rano,patrzę przez okno ,a tam snieg po kostki. A jeszcze trzy tygodnie temu pod namiotem spaliśmy,że nie wspomnę o sobotniej przymusowej kapieli w Sanie a teraz krajobraz zimowy
Wysłany: Śro 14 Paź, 2009 12:50
Zgadza się
Wszystko zależy od nastawienia lokalnych włodarzy. Jeśli chodzi o częstochowskie obiekty, to są one rozrzucone (jak to z tego typu obiektami bywa ), więc trochę mało poręcznie jeśli chodzi o ich "ześcieżkowanie" całościowe. Choć, gdyby to było na naszym terenie nie było by niemożliwym do realizacji
Z tego co się orientuję jest tutaj lokalny entuzjasta, który miał swego czasu wizję takiego przedsięwzięcia, jednak do tej pory nie widać ruchów w tym kierunku. Ot, zapewne Polska rzeczywistość. Najlepiej, żeby coś takiego zrobić nie angażując finansów publicznych, rękoma pasjonatów, hobbystów, a potem spijać śmietankę sukcesu...
Dziś pogoda zbliżona - śnieg, wiatr, masakra
Dalszy ciąg reportażu w weekend, w który to planujemy dokończyć całą linię umocnień (pozostałe 9 obiektów ) plus zająć się Twierdzą Jasna Góra
Nawiązując do takiej ścieżki, to za przykład warty naśladowania polecam Przedmoście Bydgoszcz - mało ciekawe polskie schrony bojowe wg instrukcji saperskiej, zatem powszechny szablon, ale ich "upublicznienie" godne naśladowania: tablice, historia, mapki...
Wysłany: Nie 18 Paź, 2009 21:07
Schron nr 3
Obiekt położony współcześnie na terenie cmentarza komunalnego.
Tradytor jednostronny, zachowany w bardzo dobrym stanie zewnętrznym, wejście do środka zamurowane
Tak właśnie zastanawiam się nad formą przedstawienia wszystkich obiektów... Ze względu na ich ilość poręczniejszym od strony technicznej będzie stworzenie galerii
Do tego czasu ograniczę się tylko do pojedynczych zdjęć obiektów
Schron nr 4
Schron nr 5
Schron nr 6
Schron nr 7
Schron nr 8
Schron nr 9
Schron nr 10
Schron nr 11
Tak oto mamy już komplet obiektów
Wnętrza i ciekawsze szczegóły związane z niektórymi z nich za jakiś czas w galerii, o której info pojawi się w tym miejscu.
Piękna wycieczka i zdjęcia.Trochę mnie zazdrość zżera bo pomimo kilku w ostatnich latach wizyt w tym mieście i zobaczenia paru rzeczy,schronów nie udało mi się zaliczyć.Ale co się odwlecze...
Przy okazji,na stronie Armii Kraków piszą że znależli 12 schron przy ul.Wodzisławskiej.Czy to może jeden z tych które przedstawiłeś?
Wysłany: Wto 20 Paź, 2009 20:28
Schron nr 12
Nadrabiam niedociągnięcie - Proszę bardzo, oto on
Środek to istne śmieciowisko, niemal do połowy wysokości pomieszczenia
(foty będą w materiale zbiorczym)
Podsumowując i prostując jednocześnie - zachowanych 12 obiektów (z 13 - 1 wg relacji świadków zburzony. Mam lokalizację, ale brak czasu nie pozwolił na dogłębne badania terenowe )
Wysłany: Śro 21 Paź, 2009 01:43
Zanim na stronie głównej nastąpi premiera, dla wytrwałych userów forum gorący pełen materiał ze wszystkich schronów tej pozycji: http://www.podziemny-inow...al/cz/index.htm
Wysłany: Wto 19 Lip, 2011 11:53
Mimo wszystko i tak, że coś się tam dzieje
Nie wyświetla mi się fotka czwórki z mojego wcześniejszego postu, a i galeria zbiorcza jest adresem nieaktualna (zmiana serwera - oj będzie trzeba nadrobić zaległości po wakacjach ).
Może odnowili, bo wbrew pozorom miejsce dość uczęszczane z racji sąsiadującego cmentarza (a tego coś ruszono? -choć wg mnie nie ma/ potrzeby).