Wysłany: Nie 31 Sie, 2008 19:27 Meczet - Bohoniki
Witam
Jestem mieszkanką Podlasia jest to miejsce gdzie się przeplata wiele kultur i tradycji. We wsi Bohoniki znajduje się zabytkowy wciąż czynny meczet, który warto zwiedzić.
yellow,dzięki za fotki.urocze ale u nas egzotyczne.Ja zwiedzając nasz śliczny kraj zwiedzam też cerkwie ale w meczecie nie byłam.Masz coś jeszczew tym temacie.To proszę wstaw.Dzięki.....
Wysłany: Nie 31 Sie, 2008 22:30
Chyba Twój pierwszy post na naszym forum?
Nie pozostaje mi nic innego jak powitać Cię miło w naszych progach!
Nigdy nie widziałem w Polsce meczetu,a już tym bardziej jego wnętrze jest dla mnie pełną egzotyką. Zatem z niecierpliwością oczekujemy na ciąg dalszy Jest ich w Twoich zakątkach więcej?
"...Pierwszy meczet w Bohonikach osadnicy tatarscy wybudowali w wieku XVll. Nie wiemy dokladnie, w którym roku powstal ksztalt obecnego bohonickiego meczetu gdyz pierwotny spalil sie w pozarze wsi a wraz z nim cala dokumentacja. Przyjmuje sie ze pochodzi on z przelomu XIX i XX wieku. Nie nalezy przy tym calkowicie wierzyc tej dacie poniewaz sa to tylko hipotezy, brak materialów zródlowych uniemozliwia dokladne umiejscowienie go w czasie. Obecny meczet polozony jest we wsi Bohoniki oddalonej od Sokólki o okolo 7 km w kierunku wschodnim. Podobnie jak inne obiekty tego typu, powstale na Litwie i Bialorusi meczet ten jest budowla o nieskomplikowanej bryle, jasnym ukladzie przestrzennym i bardzo oszczednym detalu. Zbudowany jest na planie zblizonym do kwadratu (dl. 11,49 m szer. 8, 03 m) calkowita kubatura obiektu wynosi 460,1 m3, meczet podzielony jest na trzy pomieszczenia czesci meska i zenska (ze wzgledu na wymogi religijne) oraz wspólny przedsionek. W czesci meskiej znajduje sie galeria wsparta na dwóch slupach - sluzy ona zwiekszenia powierzchni meczetu. Po wejsciu do swiatyni widzimy lezace w salach modlitw dywany (rzecz niespotykana w swiatyniach innych wyznan) - podyktowane jest to wymogiem zachowania czystosci w meczecie..." czulem ze te drewno cos za swieże
Wysłany: Pon 01 Wrz, 2008 14:11
Witam
Na Podlasiu są dwa zabytkowe meczety jeden we wsi Bohoniki drugi we wsi Kruszyniany. Ten w Bohonikach miał generalny remont jak się nie mylę w 2006 roku stąd tak "świeży" wygląd
Zdjęcia z wnętrza postaram się w niedługim czasie zamieścić na forum.
Wysłany: Śro 05 Lis, 2008 00:48
Zainteresowanych wnętrzem odsyłam do aktualnego numeru miesięcznika "Poznaj swój kraj", w którym jest artykuł "Śladami Tatarów..." i coś z Sokółką w tle... W wydawnictwie tym jest jedna fotka z wnętrza, tak więc mimo wszystko ukłony dla naszej korespondentki - jak tam zdjęcia?
Wysłany: Pon 18 Maj, 2009 21:11 wnętrze meczetu
Witam!
Trochę czasu mi to zajęło ale w końcu mam zdjęcia wnętrza jest ich kilka aby zachęcić Was do odwiedzenia i zwiedzenia osobiście meczetu w Bohonikach. meczet jest podzielony na dwie części: damską i męską i tak: pierwsze trzy zdjęcia to jest część damska a pozostałe to męska. Od niedawna istnieje możliwość spróbowania i delektowania się potrawami tatarskimi w Domu Pielgrzyma w Bohonikach. Zapraszam serdecznie!
Wysłany: Wto 19 Maj, 2009 21:33
Mogłaś wkroczyć do części męskiej i robić zdjęcia?
Hmm...
Ładnie i kolorowo wewnątrz!
to ja w zamian się pochwalę, że nie dawno w TV EDUSAT (bardzo egzotyczna stacja i mało kto ogląda ) trafiłem na program poświęcony... Tatarom w Polsce! I... właśnie było o meczetach, cmentarzach (Kruszyniany), było też o tym jadle, które opisujesz, trochę historii i kulturze, o tym co teraz... Jednym słowem ciekawy program wart obejrzenia
No i przede wszystkim podczas jego oglądania miałem świadomość, że jest u nas na forum osoba z tamtych stron
Wysłany: Śro 20 Maj, 2009 20:11
Tak mogłam wejść również do części męskiej gdyż u nas to nie jest aż tak rygorystyczne jak w krajach arabskich.
Co do programów telewizyjnych w tv ogólnopolskiej to czasem się zdarza że jest coś wyemitowane ale to sporadycznie natomiast w regionalnej (białostockiej) w każdą drugą niedzielę jest program o tatarach .
Rzeczywiście tak jest na Podlasiu mieszkają tam fajni ludzie miałem okazję być dwa razy w Hajnówce, gdzie widziałem przepiękne cerkwie. Może wstawisz jakąś na forum? A i trunek tzw "duch puszczy" smakuje wyborowo, ale trzyma dwa dni
A jeśli chodzi o foteczki ze środeczka to istna bajeczka. Muszę to zobaczyć na żywca
Trzeba spytać, kiedy możemy się wybrać? Planujesz Generale, jakieś wyjazdy w tym miesiącu? Może rzeczywiście pod koniec września na Podlasie wyskoczymy..?
Wysłany: Pon 14 Wrz, 2009 20:34
Meczet można zwiedzać codziennie raczej nie ma problemu z dostaniem się do środka ustalcie jakiś termin a ja służę pomocą więc sie długo nie zastanawiajcie bo zima nas tu niedługo zastanie
Drugi zainteresowany był troszke zarobiony i nie miał czasu aby wskoczyć na forum. Natomiast jeśli chodzi o ten wypadzik to porozmawiamy o nim na dniach
Wysłany: Śro 11 Lis, 2009 22:24
Pewnie dlatego po raz kolejny dali materiał o tych terenach ze względu na "cud" w Sokółce będę musiała wybrać się z aparatem do Kościoła św. Antoniego i porobić fotki póki jeszcze nie ma pielgrzymek