Wysłany: Nie 23 Sie, 2009 23:30 Fort Goławice - XIV
Fort Goławice XIV, wchodzący w skład grupy fortecznej należy do zewnętrznego pierścienia fortów Twierdzy Modlin. Brał udział w walkach Rosjan z Niemcami w 1915 oraz podczas wojny polsko - niemieckiej w 1939r. Usytuowany pomiędzy wsiami Toruń i Goławice. Na ścianach widać jeszcze ślady walk, a także wbite pociski od karabinów. Bardzo ciekawe miejsce znajduje się wewnątrz, koszar obronnych. Jest w nich, kilku metrowa studnia, która prowadzi w podziemia fortu. Niestety jest zbyt głęboka, aby bez odpowiedniego sprzętu ją spenetrować.
no i jest cos dla mnie.Pytanie jak głeboka jest studnia? czy posiada jakies boczne korytarze? Czy jest w niej woda?No i dlaczego studnia prowadzi do podziemi czy jest jakięś inne wejscie? a to przez studnie to tylko awaryjne?
- tak na 6 metrze widać boczny korytarz (na prawo od przedostatniej fotki i na wprost w ostatniej)
- nie jest zalana (dobry znak)
- właśnie to mnie nurtuje, bo w obrębie fortu nie natknąłem się na wyjście ewakuacyjne, a może fort jest dwupoziomowy lub wyjście jest gdzieś zasypane w polach.
a to nie jest czase studziemka odwadniająca,lub zejscie do szamba?W pierwszej chwili pomyślałem o szybie amunicyjnym ale ta hipoteza szybko odpadła. Jak to jest zejscie do szamba to moga tam być niezłe fanty o ile ktos go wczesniej nie wyczyścił ( w Przemyslu żołnierze pezed poddaniem twierdzy wrzucali elementy wyposażenia ,fajki,broń właśnie do szamb , a rzeczy te mimo uplywu lat sa świetnie zachowne np. łódki z pociskami wygladają jak z fabryki)
Szambo raczej odpada, w fortach z tego okresu są zupełnie inne i zlokalizowane w innym miejscu. Ale kto wie.. Nie będę się upierał, po prostu trzeba to zbadać i się okaże
Kolego Czarku,marazm panuje wszędzie.Początek jesieni a właściwie koniec lata nie nastraja nas optymistycznie.Niestety.Ale nie dajemy się ,głowa do góry.Jak sam widzisz też robię zdjęcia prawie o przemijaniu.Brrr Ale forty w szacie roślinnej jesieni na pewno wyglądają malowniczo.
Kurczę a ja już myślałam ze zaliczyłam wszystkie twoje forty panie Szeregowy a tu proszę i znowu mam do nadrobienia zaległości ,forcik super ciekawy!!
:shock: Kolego Czarku,marazm panuje wszędzie.Początek jesieni a właściwie koniec lata nie nastraja nas optymistycznie.Niestety.Ale nie dajemy się ,głowa do góry.Jak sam widzisz też robię zdjęcia prawie o przemijaniu.Brrr Ale forty w szacie roślinnej jesieni na pewno wyglądają malowniczo.
Teresko, ja nie z tych, co się poddają Forty są jesienią najbardziej widoczne, więc jestem optymistycznie nastawiony Przez 14 lat zwiedzałem je sam, to i teraz dam sobie rade. Po przeprowadzce mam do Błogosławia, 2 km, Janowa, 4 km, a Goławic, jakieś 6 km, więc się nie martwię. Twierdza Modlin, 15 min samochodem
Kurczę a ja już myślałam ze zaliczyłam wszystkie twoje forty panie Szeregowy a tu proszę i znowu mam do nadrobienia zaległości ,forcik super ciekawy!!
Maju, ja tak uwielbiam Twoje towarzystwo i Ciebie, że na pewno Cię na Goławice zabiorę
Mnie też męczy cóż to dziursko wielkie które widzieliśmy w tym forcie,zobaczymy co następnym razem uda nam się sfocić za pomcą linki i aparatu choć korci też co by się samemu na lince opuścić w głąb.
Ty Maju, to masz klaustrofobie, więc mi się tam w te małe dziurki nie wpychaj ledwo Cię namówiłem do przejścia przez jedna w forcie, już zapomniałaś?