Wysłany: Śro 01 Lip, 2009 10:08 Fort III-Pomiechówek (Stanisławowo)
Fort III Twierdzy Modlin
Fort powstał w latach 1883-1888, w ramach budowy pierwszego pierścienia fortów Twierdzy Modlin. Budowę rozpoczęto według projektu „F1879". Jednak, jak wiele fortów Twierdzy był dostosowywany do uwarunkowań terenu i nie jest jego wiernym oryginałem. Jak wszystkie forty pierwszego wewnętrznego pierścienia, był fortem ceglanym z ziemnymi nasypami. Jednak już w trakcie jego budowy, po wprowadzeniu do artylerii dział gwintowanych oraz ładunków kruszących okazał się przestarzały. Podjęto decyzję o jego modernizacji i na przełomie wieku powstały nowe budowle, a stare zostały wzmocnione płaszczami ołowianymi i betonem. W 1915r. podczas ofensywy niemieckiej, fort bronił przeprawy na rzece Wkrze oraz miał za zadanie obrony całej doliny Wkry. Po kilku dniach ostrzału artylerii niemieckiej poddał się jak cała Twierdza Modlin. W latach między wojennych służył Wojsku Polskiemu jako magazyny twierdzy. W 1939r. został włączony do linii obrony Modlina. Bronił się do dnia 29.09.1939r. (nie został zdobyty szturmem). To tyle, jeśli chodzi o funkcję obronne fortu, które ulało mi się ustali jako laikowi. Może jest osoba, która posiada dodatkowe informacje na temat udziału w działaniach wojennych dotyczących fortu? Jeśli takowa jest na forum zapraszam do współpracy.
Raiso, mam do niej kawałeczek, to i trzaskam fotki jak opętany. Tu jest zaledwie kilka fotek, jednego z jej fortów. Polecam Ci temat dodatkowy o nim, który umieściłem w obozach. Ten fort jest dla mnie wyjątkowy, bo i jego historia, jest wyjątkowa . Te kilka fotek, które tu zamieściłem i tak nie oddaje jego piękna. Moim subiektywnym zdaniem fort III, to "perełka w koronie", fortów twierdzy.
Lepiej jednak przyjechać i "dotknąć" historii. Temat przyjazdu do Twierdzy jest wciąż otwarty.. Może i Ty się skusisz.. Zapraszam do praktycznego zwiedzenia Twierdzy, wtedy dopiero czuje się jej "klimat".:lol:
Generale, jak będziesz pewny przyjazdu, to daj znać. Stanę na 'uszach", a załatwię dla Ciebie wejście na ten fort. Znam Twoje podejście do tematu martyrologi, Ty doznasz tam szoku jak zobaczysz go od tej strony. Bo tak jak już mówiłem, fort ma dwa oblicza obronne i obozu, który się tam w czasie drugiej wojny znajdował.
Niestety nie udało mi się dziś pokazać w całości fortu, moim gościom, tak jak planowałem Moja wina, bo nie dograłem do końca tematu wejścia i zwiedzania. Z góry Was za to PRZEPRASZAM
Szeregowy nie przepraszaj ze nie weszlismy wszedzie, Najeważniejsze że wogóle tam weszliśmy bo przecież teren jest zamkniętry dla turystów. A zawsze możemy do niego wrócić jeszcze raz jak już dogadasz się z tą właściwą osobą
Moje fotki będą jak znajdę pendrivea ha ha,na razie zaginął w akcji. Szeregowy nie przepraszaj,no cio ty? byliśmy,weszliśmy,zobaczyliśmy i to jeszcze a atrakcjami w postaci napalonych krwiożerczych komarów ,ekipa super dopisała,cóż tu jeszcze chcieć. Na mnie ogromne wrażenie zrobiły oryginalne napisy na ścianach tunelu wykonane przez więźniów obozu ,ach ciarki przechodziły.Chętnie kiedyś powrócę do tego miejsca.
Wysłany: Czw 05 Kwi, 2012 01:42
To znowu ja, odkopuję zasypane wątki po raz kolejny . Wiecie, jak jest z wejściem na trójkę? Da się bez przewodnika? Ewentualnie 'zy', ale wycieczka taka trochę ponad program nas interesuje . Czytałem posty w tym wątku to ciekawie się zapowiada .