Wysłany: Śro 17 Cze, 2009 00:50 Borne Sulinowo
Cywilno-wojskowy cmentarz żołnierzy radzieckich i ich rodzin pochowanych tu po wojnie. Niepowtarzalny i bardzo charakterystyczny pomnik "PEPESZY" stał się jego znakiem rozpoznawczym i potocznym określeniem - "Cmentarz z Pepeszą"
Wysłany: Śro 17 Cze, 2009 01:19
Dokładnie... ta lalka wywarła na nas wtedy również wrażenie... Pogoda deszczowa... klimat refleksyjny... i... relikty zabawek wewnątrz pomnika nagrobnego...
Aha, no właśnie, ten nagrobek w kształcie korzenia - czyż nie jest on bardziej w klimacie ewangelickim?
Pomnik "Pepeszy"; dość dziwnie pomyślane. Jak gdyby skierowana do góry w triumfie zwycięstwa, ale nad kim... nad tymi poległymi? Takie jest moje odczucie.
Makabryczne jest to zdjęcie tej lalki między płytami nagrobnymi. Zabrakło mi powietrza... najpierw główka, z boku rączka... brrr przeżyłem chwilę grozy.
Pomnik z pepeszą jest abstrakcyjny,dla mnie straszny z uwagi na pepeszę.Ale te kute kraty,cudowną ornamentyką.Bardzo ładne.No i ten pień drzewa no klasa.
Co do pnia. Tak tak ewangelicki, tyle, że w PRLu wszystko co ładne "pożyczano", w Radojewicach jest na mogile Polaków i o ile się nie mylę na Cytadeli w Poznaniu też "pożyczono" parę.
Co do pnia. Tak tak ewangelicki, tyle, że w PRLu wszystko co ładne "pożyczano", w Radojewicach jest na mogile Polaków i o ile się nie mylę na Cytadeli w Poznaniu też "pożyczono" parę.
A masz może jakieś fotki z tych miejsc, co opisałeś?
Wysłany: Pon 06 Sty, 2014 15:04
Extra
Muszę przekopać swoje archiwum czy mam grób Bogdana z Twojej serii
Na Oli z mojej wizyty trafiłeś?
Zabawki na grobach dzieci robią piorunujące wrażenie
Extra
Muszę przekopać swoje archiwum czy mam grób Bogdana z Twojej serii
Na Oli z mojej wizyty trafiłeś?
Zabawki na grobach dzieci robią piorunujące wrażenie
Nie wiem co się dzieje bo nie otwierają się wszystkie zdjęcia .
Co do grobu Oli czy o ten grób Ci chodzi :
Powiem Wam ,ze na mnie te poukładane zabawki na grobach dzieci też zrobiły niesamowite wrażenie .
Wysłany: Wto 07 Sty, 2014 08:43
Tak, ten Dzięki.
Widzę, że przybyło zabawek, a zatem należy domniemać, że to raczej rodzaj lokalnego kultu i współczucia dla małej istotki niż pamięć rodziców.
No, chyba że się mylę (co do rodziców), ale dziś miałaby blisko 31 lat, a sam garnizon opuszczony był w 1992 roku...
(Otwieranie fotek - to już zależne od miejsca gdzie są hostowane - nie od forum ).