Wysłany: Pon 27 Paź, 2008 21:51 miejsce przesiedleń?
Czy jest coś Wam wiadome o miejscu, z którego koleją wywożono Żydów (może innych mieszkańców Inowrocławia również) znajdującego się w okolicach torów kolejowych biegnących od dworca PKP przez wiadukt kolejowy (oczywiście nieczynny) znajdujący się po lewej stronie drogi biegnącej na Gnojno? Słyszałem od mojej babci, ze gdzieś w tych okolicach było takie miejsce, ale nie wiem czy jej pamięć nie zawiodła W okolicach tego wiaduktu pamiętam były działki ogrodnicze, a teraz od kilku lat jest tam tor crossowy lub coś podobnego....
Żyje, żyje (w tym roku stuknęło jej 82 wiosny)..tylko ona nie kojarzy tego miesiąca tylko zna również z opowiadań...jakiś jej daleki kuzyn pracował w czasie II wojny na kolei i mówił jej, ze musiał pilnować tych ludzi razem z Niemcami (chyba jakiś drugowojenny SOK-ista )
Wysłany: Pon 27 Paź, 2008 23:52
Powiem Tobie, że nie jest to odosobniona relacja, bo... wg. innego mojego rozmówcy, mieszkańcy miasta również pilnowali Żydów w jednym z obozów na terenie miasta... Jako pracownicy/personel obsługujący w obozie pracy...