Wysłany: Wto 03 Lis, 2009 22:42 Odcinek Mikołów *******
Witam.
Od pozycji polowej Jamna idziemy na południe.Przed drogą nr 44 rozpoczyna się umowny pododcinek Śmiłowice mikołowskiej części umocnień OWŚ.Budowę rozpoczęto w 1939 roku i oczywiście nie skończono.Nie wiadomo ile miało być obiektów i jakich.W Śmiłowicach zdążono zabetonować cztery schrony/są na różnych etapach zaawansowania budowy,żaden nie był skończony/ i jedną płytę fundamentową pod następny obiekt /już nie istnieje/.Na podstawie umiejscowienia rur łączności optycznej można spekulować o możliwej lokalizacji szóstego obiektu.
W tym poście przedstawię pierwszy z istniejących obiektów.
Schron miał być uzbrojony w 2 ckm-y umieszczone w kopułach pancernych i 1 rkm.W związku z powyższym został wykonany jako zagłębiony i widoczna jest tylko ściana tylna i płyta stropowa z otworami na kopuły których nie zdążono zamontować.
Widok od zachodu,za górką jest schron:
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Do środka teraz nie właziłem,a zdjęcia z poprzedniej wizyty zaginęły i mam coraz mniej nadziei na ich odzyskanie....Może zimą tam wlezę jak zamarznie.Wygląd instalacji do łączności optycznej na szybko można zobaczyć w moim poście dot.pozycji Jamna na przedostatnim zdjęciu /dwie rury jedna nad drugą za stalową ramą po prawej stronie - widok od środka obiektu/.Rury przechodziły na wylot przez ścianę schronu,a ich wyloty były precyzyjnie skierowane w takie same rury obiektu sąsiedniego.W jednej znajdowało się źródło światła/sygnałów/,druga służyła do obserwacji/odbioru/.Większość dużych schronów z 39r.posiada te urządzenia,dobrze będą widoczne na zdjęciach 4 schronu w Śmiłowicach.
Wysłany: Śro 04 Lis, 2009 20:13 OWŚ-drugi schron w Śmiłowicach
Witam.
Po drugiej stronie DK44 po prawej stronie osiedlowej ulicy Kawalca,niewidoczny obecnie z niej,pośród zabudowań znajduje się drugi schron w Śmiłowicach.Dzięki temu że jak to się mówi "stoi u chłopa na placu" /prawie/ zachował się w dobrym stanie,mimo że jest okresowo podtapiany.Zbudowany także w 1939 roku miał być uzbrojony w 2 ckm-y /w tym jeden w kopule/,posiada także garaż armatki ppanc.Zdjęcia prezentowane pochodzą z początków lat 90-tych,na razie nie mam nowszych.
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Zachowały się drzwi pancerne wejścia a także wewnętrzne do pomieszczeń:
Komunikat:
Witam.
Trzeci schron w Śmiłowicach jest położony przy tej samej ulicy kilkaset metrów od poprzedniego w kierunku płd.Jest to schron do ognia bocznego,bez kopuły miał być uzbrojony w 2 ckm-y.Zachowany w dobrym stanie.Obecnie zamknięty ma być remontowany.Mam niestety tylko 2 zdjęcia pochodzące z początku lat 90-tych.
Ściana tylna,widoczne wejście,strzelnica obrony wejścia i wyjście zapasowe:
[img][/img]
Fragment wnętrza:
Wysłany: Pią 06 Lis, 2009 14:38
Widzę same rarytasy
Laweta, drzwi...
Czy drzwi jakieś sygnaturki posiadają? Z polskimi drzwiami jest ogólnie problem z ich identyfikacją i rozpoznaniem, stąd też pytam, bo może jakieś ślady są zachowane.
ile strzelnic ma kopuła ,z tego co widzę po sygnaturze na pancerzu rok protukcji 1939 (wz 39) nie dopatrzylem sie producenta,czy to Zakłady w Ostrowcu Świetokrzyskim ?
Czy drzwi mają jakieś sygnatury?-nie zauważyłem,aczkolwiek ich nie prześwietlałem dokładnie;
Wkładka;w kopułach były montowane wkładki i półwkładki/ta druga wypełniała dolną część strzelnicy/.Ogólnie mówiąc wkładka zapewniała zmniejszenie otworu w kopule,dzięki profilowi przeciwrykoszetowemu utrudniała możliwość trafienia załogi,a przede wszystkim umożliwiała zachowanie gazoszczelności kopuły.W górnej części zamontowane było szkło umożliwiające obserwację,w dolnej w szczelnym przegubie kulistym mocowano lufę ckm-u/bez tłumika płomieni oczywiście,którego rolę wg pewnych teorii mogła przejąć wkładka/.Półwkładka ma się rozumieć nie zapewniała gazoszczelności.
Kopuła posiada następującą sygnaturę:
Z.O
1939
187
1118 i jest produkcji zakładów ostrowieckich.Kopuły obserwacyjno-bojowe tych zakładów produkowane w latach 1938-39 miały cztery otwory strzelnic i dwa otwory obserwacyjne/kopuły tego typu produkowane przez Wspólnotę Interesów miały trzy otwory obserwacyjne/.
Wysłany: Pią 06 Lis, 2009 21:47 OWŚ-czwarty schron w Śmiłowicach
Witam.
Nadszedł czas na przedstawienie ostatniego schronu w Śmiłowicach.Jest on umiejscowiony ok.100m od ostatnich zabudowań miejscowości na płd.,za wierzchołkiem wzgórza.Obiekt był przeznaczony na 2 ckm-y w tym jeden w kopule obserwacyjno-bojowej /takiej samej jak opisywana poprzednio/o sygnaturze Z.O.
1939
188
1119
Schron zachowany w dobrym stanie,brakuje części drobnego wyposażenia,suchy,w miarę czysty do tego położony w ładnym miejscu-zaliczam go do swoich ulubionych obiektów.
Widok od strony pola ostrzału ckm-u w strzelnicy:
[/img]
Kopuła:
Widok od strony przeciwnej do fot.1:
[/img]
Ścina weiściowa:
[/img]
Dalszy widok,widać wyjście ewakuacyjne:
Wyjście ew.ze strzelnicą:
[/img]
Ściana czołowa,widać strzelnicę,po prawej stronie rury łączności optycznej:
Te same rury od środka:
[/img]
Izba bojowa,widać płytę pancerną strzelnicy,na lewo przejście do następnego pomieszczenia:
Wyjście ew.od środka/po prawej str. strzelnicy/:
[/img]
Korytarzyk do szybu wejściowego kopuły:
Podłoga kopuły z wejściem:
[/img]
Dalej jesteśmy pod kopułą,rury prawdopodobnie do doprowadzenia wody chłodzącej ckm:
Zaglądamy do wnętrza kopuły:
[/img]
Dalej zaglądamy,ale już z zewnątrz,przez strzelnicę:
Rzut oka na okolicę :
[/img]
Układ chłodzenia wodą w takim ujęciu (mam na myśli owe rury) był zdecydowanie bardziej skomplikowany. Stałe doprowadzenie wody wymagało jej źródła, odprowadzenie jej odpływu (nie wiem, nie znam się - jakiś układ przepływowy?), chyba że mowa tu o chłodzeniu do momentu jej parowania, zatem układ/rura odprowadzająca parę (co w przypadku kopuły było mile widziane, tak by nie doprowadzać do zaparowywania jej wnętrza). Oczywiście dochodzi jeszcze wersja ręcznego uzupełniania wody, ale tu jesteśmy w kopule, zatem ta opcja tu nie pasuje
Bardzo fajny i inspirujący materiał
O, właśnie podczas pisania postu odpisałeś podając link - super
polskie kopuły montowane były po demontazu z naszych umocnień w schronach Linii Mołotowa z ta roznicą,ze podloga była drewniana belki plus grube dechy, a niektore otwory strzelnic były zaspawane,zeby dostosować je do innego typu schronów.
P.S. Wyposażenie ostatniegoi obiektu super zachowane, dobry materiał na rekonstrukcję !
Te zamurowki z cegieł strzelnica i chyba chwytnia powietrza to efekt dzialań wojska w latach 50 (zabespieczenie obiektu )? pytam bo schrony Linii Mołotowa wlasnie tak zabezpieczano plus smarowanie smarem elementów stalowych( czasem zamiast cegieł wejscia do przelotniu zamurowywano płytami nagrobnymi,fotki wstawialem gdzieś na forum.
Rekonstruowany czy też raczej remontowany ma być 3 schron w Śmiłowicach.Wpisz w google "Pro Fortalicjum" i zakładce izby muzealne zobacz jak zrekonstruowali parę obiektów.Osobiście wątpię czy ten ww.doprowadzą do takiego stanu.Raczej chyba zabezpieczą i zakonserwują.Tak nawiasem mówiąc mam trochę mieszane uczucia co do ich działalności,mimo niezaprzeczalnych dużych osiągnięć.Ale to przy innej okazji... .Co do ostatniego obiektu,to jakiś czas temu na forum "Odkrywcy" widziałem post pana który ma gospodarstwo zaraz za schronem i wyrażał ochotę zajęcia się w jakiś sposób obiektem.
Zamurowywanie strzelnic i różnych innych otworów było powszechną praktyką,spotykam się z tym ciągle.
Do zdjęcia pod kopułą z rurami.Właśnie spotkałem się z opinią że są to rury głosowe do komunikacji,a nie do chłodzenia ckm-u.Instalacje chłodzące przedstawione są w galerii odnowionych obiektów strony Pro F.... .,co prawda pokazano ckm-y nie w kopule,a w strzelnicach "ściennych".
Witam.
Idąc dalej na południe następnym po śmiłowickim umownym pododcinkiem mikołowskiej części OWŚ są obiekty na terenie dzielnicy Mokre.Znane są cztery obiekty z czego pierwszy patrząc od Śmiłowic jest praktycznie niedostępny /znajduje się na terenie firmy,zalany/.Obiekt jest niewykończony,brak kopuły /nie zdążono zamontować/ i wyposażenia.Miał być uzbrojony w 3 ckmy - jeden w kopule,jeden za płytą pancerną,trzeci w strzelnicy typu tradytorowego.Kilkanaście lat temu byłem w nim,ale zdjęć nie mam -zaginęły.Drugi z obiektów jest na posesji przy ul.Rybnickiej w Mikołowie całkowicie zasypany,słyszałem o planach odkopania go i wtedy się dowiemy co to za schron.Trzeci schron umieszczono w lesie na południe od DK81,za linia kolejową.Jest to obiekt przeznaczony do ognia czołowego,uzbrojony w 3 ckmy /jeden za pancerzem,dwa w strzelnicach typu tradytorowego/.
Widok od północy:
Komunikat:
Pancerz:
Komunikat:
Pancerz i strzelnica:
Komunikat:
Miał być uzbrojony w 2 ckmy -jeden w kopule,drugi w strzelnicy.Posiada garaż na armatkę ppanc.
Wysłany: Sob 13 Lut, 2010 23:04
Podobną masakrę obserwuję od blisko 20 lat na Wale Pomorskim, a dokładnie w odniesieniu to zbrojenia to na G.W.Marianowo. Mam zdjęcia z ładną pajęczynką ze zbrojenia, a po latach coraz szczuplejsza...
Wg "fortyfikacja.pl" są rzeczywiście cztery obiekty,z tym że drugi który jest oznaczony na ich mapie /przy ul.Rybnickiej/ jest całkowicie zasypany i nie wiadomo co to jest.Na nim nie byłem więc danych nie podaję.
Traktując poważnie to przedsięwzięcie podaję namiary tylko na obiekty które osobiście widziałem,fotografowałem,właziłem na nie,dotknąłem itp.