FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA Strona Główna FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ROK ZAŁ. 2006

www.stowarzyszeniebastion.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: przywolowki, szymborskie

Szymborskie Przywołówki
Autor Wiadomość
Lesiu12345
zastępca komendanta drużyny

Wysłany: Śro 09 Gru, 2009 13:32   Szymborskie Przywołówki

Jedna z imprez ludowych w Inowrocławiu, alekonkretnie ze wsi Szymborze i nie tylko , bo w innych miejscowosciach tez jest organizowana. Jest to nasza kujawska tradycja zwiazana z obchodami śœwiąt wielkanocy. Po raz pierwszy organizowana w Szymborzu w 1832 r przez Klub Kawalerów, i organizowana do dnia dzisiejszego. Członkowie klubu wywoływuja panny i decyduja ile kazda ma dostac dyngusa w lany poniedziałek. Dawniej członkowie klubu o zmierzchu wołali panny , mówiąc rymowanki z wysokich drzew, dachów od domów i stodół, a obecnie na ustawionej ambonie przy stawie w szymborzu. Obecnym przywołówkom oprócz klubu Kawalerów towarzyszą : Władze miasta Inowrocławia, Orkiestra Kopalni Soli w Inowrocławiu, a takze mieszkańcy nie tylko szymborza.jak zaczyna sie Przywołówka w Szymborzu??? Kto nie widział jej to polecam , jest z czego posmiac się.

Obchody zaczynaja sie w kosciele ŒŚw.Antoniego mszą śœwiętą, potem nastepuje pochód członków klubu wraz z orkiestrą kopalni soli i władzami miasta do parku przy stawku. Z tamtąd rozpoczyna sie impreza zwiazana z przywoływaniem panien.A wyglada to tak:

,, (...)Numer ....( w kolejnośœci) U pana/ pani ..... jest jedna panna ale ładna, na imię jej ......, potrzeba na nią ..... ( łyżeczke wody, szklankę wody, wazon wody, wiadro wody, gopło wody) dla jej ochłody!!! Niech śœpi i sie nie boi , bo za nią ...... ( imię chłopaka co wykupil dziewczynę),stoi !!!! On ja wykupił!!!!! Ponizej migawka z imprezy

Lesiu12345

Wysłany: Pią 11 Gru, 2009 12:42   

ten zwyczaj tez nie wiem skąd sie wziął ale jest fajny

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Sob 12 Gru, 2009 01:36   

Mnie się nie podoba... Może się ktośœ obruszyć, ale jak na mój gust jest on jakiśœ prostacki czy wręcz prymitywny Evil or Very Mad

Za każdym razem kiedy co roku pokazują go w Teleexpressie jako migawkę z "podinowrocławskiego Szymborza" ciarki idą mi po plecach - bynajmniej nie z podniecenia Mr. Green

Lesiu12345

Wysłany: Sob 12 Gru, 2009 14:51   

sa nawet krytyki zwlaszcza dotyczą szymborskich chłopaków, lepsze sa niz kabarety w tv

Odpowiedz do tematu