Pewnie nie było. Podstacja to zespół urządzeń dostarczających do trakcji napięcie prądu stałego (zasilana jest prądem przemiennym, ogólnie mówiąc łatwiejszym do przenoszenia na dalsze odległości; przemienianym na prostownikach na prąd stały). Kiedy w Inowrocławiu zbudowano tramwaj elektrownia wytwarzała tylko prąd stały i zasilanie całej linii odbywało się tylko z niej. Nie wiem jak było po wojnie. Pewnie generator prądu stałego pozostał do celów zasilania trakcji.
Wysłany: Nie 29 Mar, 2009 13:56
Coś kiedyś mowa była o jakiejś lampie rtęciowej na skrzyżowaniu Okrężnej i Dworcowej, która miała związek z linią trakcyjną... ale teraz tego nie zweryfikuję. może samo wpadnie w ręce.
Witam! jestem nowym użytkownikiem forum.wie może ktoś z Was gdzie jeszcze są jakiekolwiek pozostałości po lini trakcyjnej po tramwajach w Inie? znalazłem tylko fragment na "Królówce"( nie liczę nie tak dawno powstałego kawałka torów na ul.Paderewskiego).Będę wdzięczny za każde info.
Pewnego dnia jadąc do klienta w obrębie miasta Inowrocław trafiłem na pewne cudeńko,które stało sobie koło obory.Tramwaj służy jako magazyn rzeczy niepotrzebnych.
Właściciel opowiedział mi krótką historię swojego ojca pracującego w latach 50 w zajezdni.
Reszty proszę się domyśleć...
Pewnie nikt by już nie uderzał w drugi tramwaj zabytek atrakcja ....
chociaż w cale głupim pomysłem nie byłoby, umieszczenie kolejnego tramwaju w związku z przyszłorocznym remontem dworca pkp ...
zawsze to jakaś atrakcja dla "przesiadkowiczów" i lepsze powitanie od całej tej ruderczej okolicy. Miałby właśnie zachęcać i tych przejeżdzających jak i przesiadających się ... .
Idąc dalej pojawia sie taki trop, który mówi że w latach 1953/54 z Łodzi do Bydgoszczy przekazano 17 wagonów Lilpop I wyprodukowanych w 1927 roku. Możliwe więc, że ów wagon przypadkowo trafił z Bydgoszczy do Inowrocławia. Rok później jak wiemy do Inowrocławia trafił wagon 2N2 z Łodzi.
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012 01:39
Krawiec napisał/a:
Pewnego dnia jadąc do klienta w obrębie miasta Inowrocław trafiłem na pewne cudeńko,które stało sobie koło obory.Tramwaj służy jako magazyn rzeczy niepotrzebnych.Właściciel opowiedział mi krótką historię swojego ojca pracującego w latach 50 w zajezdni.Reszty proszę się domyśleć.
Krawiec, dotarłem do gościa. Nie jest zainteresowany pozbyciem się eksponatu. Nie ma nic przeciwko, by był on w takiej jak obecnie postaci na forum (+ kilka moich zdjęć których jeszcze nie ma).