Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 13:07 Jednostki Wojskowe (JW)
4 listopada... Trochę czekałem na ten temat, na ten dzień, bo to okrągła rocznica poboru
Nieczęsto zdarza się okazja ponownie odwiedzić dawną swoją jednostkę.
Tym bardziej byłem "naładowany" na taką wizytę.
Fakt, to jedna z trzech, w których byłem (unitarka->szkółka->liniówka), ale to zawsze "moja jednostka
JW 3136 Włocławek - tu trafiłem i stałem się "jesionem"
Niestety, ponowna wizyta "po latach" zdruzgotała mnie do szpiku kości
Teren zrównany z ziemią, po koszarowcu brak śladu...
Pozostał Sztab i sala gimnastyczna (miejsce werbunku), która dziś jest marketem z owadem w logo
Relikty przeszłości, historie warte ocalenia od zapomnienia...
Dziś przywołuję takie miejsce ze swojej historii...
Może ktoś z Was ma podobne pamiątki? Zapraszam do tematu.
Jeśli nie, to temat ten docelowo ma posłużyć do gromadzenia wizerunków koszar jakie w większości miast naszego kraju znajdują się lub (co coraz częstsze) odeszły do przeszłości, przechodząc metamorfozę do osiedli mieszkaniowych czy jak wyżej - do nicości.
No cóż, też miałam okazję być kilkakrotnie w porze zimowej na terenie tej jednostki. Ale to co widzę na Faustusa fotkach to dech zapiera. Bywam we Włocławku i muszę udać się w kierunku tego pałacu.
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
Lecz jest to w zasadzie moja była jednostka wojskowa. Choć moja konkretną jednostkę czyli helski port wojenny, pokazano trochę po macoszemu.
Lecz zawsze to jednak w jakimś sensie moja była jednostka, czyli port wojenny Hel wraz z cała infrastruktura przyległą.
Pokazane na tej stronie są inne filmy też z Helu. W niektórych miejscach też bywałem.
A w przyległym do mojej byłej jednostki lesie, można było znaleźć różne rzeczy:
a) pamiątki wojenny - bo praktycznie leżały na wierzchu,
b) grzyby - bo nikt nie zbierał (teren wojskowy) a były fantastyczne.