FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA Strona Główna FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ROK ZAŁ. 2006

www.stowarzyszeniebastion.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: gdzie, general

Gdzie jest generał
Autor Wiadomość
Berry 
pomocnik komendanta drużyny

Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 16:20   Gdzie jest generał

cyt. za Wiki; "Szeregowy Wacław Orzeszko jest pechowcem. Co więcej, za pechowca uważa go cały oddział,

a dowódca niedwuznacznie daje mu do zrozumienia, że wolałby go nie mieć pod swoją komendą.

Urażony Orzeszko zaszywa się w niedalekim zamku, gdzie piwnic z winem pilnuje dzielna czerwonoarmistka, Marusia.

Traf chce, że ten sam zamek na swoją kwaterę wybiera uciekający przed Armią Czerwoną niemiecki generał

wraz z oddziałem niedobitków... Sytuacja rodzi ciąg zabawnych perypetii i nieporozumień. Wszystko, oczywiśœcie, dobrze się kończy."

- Scena w piwnicy zamku pełnej beczek wina, z generałem Ernesten von Falkenberg, wkreowanego przez śœwietnego Stanisława Milskiego jest dla mnie majstersztykiem komizmu. No i nieodżałowana Elżbieta Czyżewska jako Marusia... cudo. :)

Z przyjemnośœcią jeszcze raz bym obejrzała ten film. W tym zamku kręcono wiele scen z tego filmu.

http://www.picshot.pl/public/view/138742

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Czw 21 Cze, 2012 17:00   

Mam go na CD :wink: (mogę pożyczyć - info nt. ewentualnego zainteresowania na PW poproszę).

Film przedni, zgadzam się. Byliśœmy kilka lat temu na zamku :wink:

Obszerna fotorelacja http://www.stowarzyszenie...burzaczoch.html

(po otworzeniu strony zachęcam do odczekania chwilki, aż załaduje się animacja z burzą w tle :wink: )

Przy okazji zahaczyliśœmy o kilka dodatkowych miejscówek...

Warto tam wrócić Super

Odpowiedz do tematu