Wysłany: Sob 20 Wrz, 2014 16:25 Dworek w Dziennicach
Szukam informacji na temat dworku w Dziennicach koło Inowrocławia. Jedyne co wiem, to że został zburzony tuż po IIWŚ. Budynki gospodarcze zachowały się nieco dłużej.
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2014 08:27
Nie mam żadnych informacji na jego temat.
Niestety, dworki, pałacyki w powiecie inowrocławskim w wielu przypadkach nie miały szczęścia dotrwać do naszych czasów
Ciężka sprawa, nikt nic nie wie.. Co jakiś czas podczas wykopków natrafiam na pozostałości po narzędziach gospodarskich. Wiem tylko tyle ze gruz po rozbiórce zsypano w okolice dzisiejszego stawu. Do dziś zachowała się tylko studnia. Czy była jakaś prawidłowość w budowaniu ówczesnych dworków, która pozwoliłaby wyznaczyć w jakiej odległości od studni szukać fundamentów?
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2014 19:56
Hmm... a przejrzałeś co jest zachowane na starych mapach?
Tak w ogóle to w którym miejscu w Dziennicach był dworek?
(W rejonie skrzyżowania, gdzie dziś jest tylko stawek? Na mapie widać, że były tam jakieś zabudowania majątku ziemskiego, folwarku, po których śladu nie ma...)
Zgadza się gdzieś w okolicach dzisiejszego skrzyżowania. Ojciec narzeczonej do której dziś należy ta działka. ustalił ponoć że dworek zlokalizowany był własnie tutaj. Na pewno zamierzam przespacerować się z wykrywaczem metali gdy tylko nadarzy się okazja. Sama studnia jest wyposażona w bardzo ciekawe solidne mechanizmy obsługującymi (nie wiem jak to nazwać) powiedzmy grodzie. Jedno z ujść tych 'spławek' udało mi się odkopać kilka metrów dalej. Wrzucę zdjęcia przy najbliższej okazji.
Co do starych map, udało mi się namierzyć mapy sięgające jedynie do komaszyc a więc w tym przypadku nieprzydatne. Jesli jesteś w posiadaniu jakichś map, chętnie pokopie w miejsach w których wskazują zabudowania by sprawdzić czy są tam fundamenty. Temat i historia miejsca bardzo mnie ciekawi
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2014 21:04 folwark w Dziennicach Dziennitz majątek
Widzę, że --> TĄ już też przejrzałeś
W którym miejscu jest studnia?
Nakładałeś mapy na współczesny widok? Ciekawie to wygląda...
Chwila...
Ok, tak na szybko:
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2014 21:36
Zaraz będzie nakładka w powiększeniu...
Chwila...
Na zielono zaznaczyłem dawny przebieg drogi, natomiast niebieski kolor to oczko wodne vel stawek
Z Twojego zaznaczenie wynika, że studnia była stosunkowo blisko stawku, co spowodowane było/jest zapewne w tym miejscu wysokim poziomem wód gruntowych, które pozwalały na utrzymywanie się stałego poziomu wody m.in. w stawku.
Żółtymi strzałkami oznaczyłem miejsca w których natrafiłem na spore skupiska gruzu. Tam rozpocznę poszukiwania za fundamentami, dobrze to się pokrywa z Twoimi sugestiami. Bardzo ciekawy jest też fakt jak niewiele zmienił się układ drogi w tym miejscu
EDIT// Przypominam sobie jak sąsiad który orał pole(na którym wg map stał dworek) narzekał że kamień na kamieniu leżał
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2014 22:02
Ciekawe dlaczego zlikwidowano majątek?
Może to mieć jakiś związek z jego właścicielem? (Kościelski? Później Kołaczkowski? (kim byli/z jakiej opcji politycznej?)
Zazdroszcze umiejętności w poszukiwaniu informacji historycznych, jednocześnie jestem wdzięczny za pomoc W pobliżu budynku tuż za stawkiem, znalazłem kilka porozrywanych łusek ze spłonkami. Wygląda to na ślady niszczenia amunicji. Być może po wojnie miała tu miejsce 'gorąca sytuacja' w wyniku której majątek uległ na tyle uszkodzeniu że nadawał się tylko do rozbiórki. Tłumaczyło by to dlaczego budynki gospodarcze pozostały nieco dużej. Pośpiech sugeruje jednocześnie sporo pozostałości pod ziemią
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2014 22:17
Łuski z jakiego okresu? Jakie sygnatury? Porozrywane - może w wyniku pożaru (np. składowane w którymś z budynków lub ewentualnie leżakowały w ziemi do czasu kiedy był jakiś pożar roślinności. Niekoniecznie walki... )
Z miejscową ludnością "nawiązałeś kontakt"? Może mają jakieś zdjęcia rodzinne z zabudowaniami majątku w tle, albo wiedzę nt. na przykład pożaru majątku ?
Rozmawiałem z ludźmi z okolicy, niewiele informacji. Ale podejdę jeszcze raz do tego - solidniej.
Wrzucę zdjęcia tych resztek amunicji wraz ze zdjęciami studni jutro/pojutrze gdy wybiorę się na działkę.
Wg oprcowania: http://www.publio.pl/file...agroda_demo.pdf majątek w Dziennicach należał do Józefa Kościelskiego. Jesli uda mi sie zaopatrzyć w pełną wersje być może wyczytam coś więcej..