Wysłany: Pią 21 Sie, 2015 00:28 Twierdza Srebrna Góra - wykaz obiektów
Nie będzie to łatwe, ale postaramy się... utworzyć coś na kształt foto atlasu srebrnogórskiej warowni.
O samej historii tego miejsca nie ma sensu pisać, bo poczyniły to niekwestionowane autorytety w tej materii, do których lektury publikacji odsyłam
Zaznaczę również na samym początku, iż mam świadomość braków występujących w zebranym materiale
Owe "niedofocenie" wytycza kolejne cele na następne sesje, choć nie powiem - doskwiera mi bardzo. Zwłaszcza jak oglądam zdjęcia i dziś wiem, gdzie jeszcze muszę zajrzeć
Być może ktoś z Was ma w swoich foto zbiorach co nieco, wtedy uzupełnimy tematy, doprecyzujemy szczegóły itp.
Ok, to tyle tytułem wstępu.
Żeby usystematyzować zagadnienie, wymieńmy poszczególne elementy, które tworzą pełne założenie tej górskiej warowni (jeśli coś pominąłem proszę dać znać ).
W ogólnym zarysie srebrnogórską twierdzę tworzą: kompleks umocnień Chochołów, dzieła rogowe, rdzeń twierdzy, Fort Ostróg.
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
W szczegółowym przedstawia się tak:
(docelowo poszczególne obiekty niżej wymienione staną się "klikalne", czyli z odnośnikiem do wyizolowanych tematów im poświęconym)