Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 16:48 Zabawki - nostalgiczna podróż do przeszłości...
Przyznam się Wam, że od jakiegoś czasu chodził za mną ten temat.
Może to dziś za sprawą jesiennej aury i słoty za oknem, a może i z powodu świadomości upływającego czasu...
Zabawki - każdy z nas miał takowe i niezależnie od czasów w jakich się wychował, darzył je szczególnym uczuciem. Częstokroć były one dla każdego najbliższymi przyjaciółmi (tu oczywiście mam na myśli wszelkiego rodzaju maskotki, lalki itp.), którzy towarzyszyli nam przez wczesne - i nie tylko - lata.
Złapałem się na tym, że na rozmaitych "pchlich targach" szukam czegoś z przeszłości, utraconych, częstokroć wyrzuconych z prostego powodu - wyeksploatowania - zabawek. Również innych przedmiotów ze swojej przeszłości.
Myślę, że nie jestem sam z tym stanem. Bo któż nie zwróci uwagi na zabawkę/pamiątkę identyczną jak ta, którą miał za młodu? Ilu z nas nie kupi jej, bądź podobnej z myślą o prezencie dla dziecka kogoś z rodziny z myślą, że skoro ja miałem/-łam, to i jemu się spodoba O książkach już nie wspominam (jakie to szczęście, że są antykwariaty ) Ehh...
Oczywiście nie wszystkie przedmioty były piękne - to tak z obiektywnego, rozwiniętego wraz z upływem czasu punktu widzenia. Lecz nie było to istotą ich posiadania. Były nasze.
Zapraszam do przywoływania przykładów z przeszłości takich rzeczy - zabawek. Jak zawsze zdjęcia mile widziane. Nie wszyscy je mamy w materialnej formie. Pozostają wspomnienia. Można się nimi podzielić, po prostu "Ocalić od zapomnienia...".
P.S. Ile udziału w tym temacie miały piątkowe piwniczne porządki? - nie pytajcie
Niewątpliwie przyczyniły się do tego, by odkopać z pamięci i przywołać na jawę to, co udało się zachować - wyrwać ze szponów zachłannej nicości.
u mnie to gwiazda szeryfa z zdjęciem Szarika, pocztówki Pancernych i wiele innych pamiątek z tym związanych, żal bo przepadły ale i tak je kiedyś kupię
Czy ptaszki wszelkiej maści pamiętacie,które to wydobywały z siebie dźwięk po dmuchnięciu w pewną część ich ciała?Poniżej filmik demostracyjno-kolekcjonerski Dodam,że materiał nagrywałem o 00:15.
Materiał filmowy dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
Czy zabawkami można nazwać kapsle wypełnione woskiem z naklejoną flagą,którą wycinało się z atlasu geograficznego pod nieobecność rodziców?Aż palce bolały od całodziennego stukania
Resorówki były,słynna gra "Chińczyk",klocki,żołnierzyki i czołgi też były,niestety były.Tylko szachy przetrwały do dnia dzisiejszego.
Ależ się robi sentymentalnie. A resorówka jest Ja też już mam wygrzebaną z czeluści zapomnienia lalkę. Trochę jej musze poprawić wizerunek. Składowana była przez lata w mało szacownym jak dla niej miejscu.
Ujęła mnie fotka z prasą dla dzieci i młodzieży.
Ten "Świerszczyk" (nie myląc z innym znaczeniem takiego tygodnika) czy "Płomyka".
No cóż wspomnienia i wspomnień czar.
Berry, za fotkę raz jeszcze
[ Dodano: Pon 13 Sty, 2014 15:29 ]
Skansen
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
No dobra to w takim razie gdybyś mógł przerzucić tę beczkę do tematu "Relikty inne" lub jakoś tak. I nie zostawiaj tu postu na ostrzeżenie. Bo ja znowu coś namieszam, coś przez przypadek usunę czego zgodnie z silnikiem forum zrobić nie mogę. A przez przypadek mi się udało bo poprzedni post włączył mi się do nowego i zrobiłem poprawkę, co jest faktycznie nie możliwe.