Wysłany: Śro 29 Kwi, 2009 18:14 Kalisz
Budynek więzienia wzniesiony został w 1884 roku wg projektu architektów Henryka Marconiego i Franciszka Tournelle. Konstrukcja dwupiętrowa, podpiwniczona otoczona murem ze strażnicami i bramą ujętą w półkolumny, która połączona jest krytym przejściem z niewielkim budynkiem administracyjnym. Dziedziniec tworzy kilkanaście małych ogródków spacerowych, oddzielonych od siebie przemurowaniem.
Budynki więzienia stoją przy samej drodze wjazdowej do Kalisza od strony Łodzi.Więzienie też ma ciekawą historię z czasów wojennych.Znam te historie z przekazów ustnych w rodzinie.Bardzo ciekawe budynki.
Deep, Twój pościk to takie zawodowe spojrzenie na architekturę.Też myślę że jak siedzieć to wygodnie, w dobrym otoczeniu.Moi rodzice pochodzą z Kalisza.Ten więzienny budynek zdobi samym sobą wjazd do miasta od strony Łodzi.Często budyneczek ogladałam.Sporo wojennych historii wiąże się z tym więzieniem.Moja mama wiele o tym opowiada.