Wysłany: Pią 02 Wrz, 2011 23:36 kto honorowym obywatelem Inowrocławia?
Szykuje się kolejne nadanie honorowego obywatelstwa miasta Inowrocławia.
Z tego co czytałam rozpatrywane są dwie propozycje ks. Tadeusz Kościelny oraz...G. Turnau.
Niedawno obradująca kapituła (przewodniczący wszystkich komisji oraz wice i przewodniczący RM) większością głosów zaaprobowali nadanie tytułu krakowskiemu muzykowi.
Nie jest to naszczęście wiążąca decyzja. Ostatecznego wyboru dokonają radni na najbliższej wrześniowej sesji.
Wysłany: Sob 03 Wrz, 2011 00:10
Dla mnie sprawa jest prosta -> G. Turnau
Mieszkańcowi (zakładam że ów kapłan jest takowym?) już nie wystarczy status zwykłego obywatela miasta?
Każdy mieszkaniec dla którego Inowrocław jest swego rodzaju małą ojczyzną jest dumny z faktu bycia inowrocławianinem (nie wplątujmy w to polityki czy innych animozji).
Nie powinien potrzebować efekciarskiego tytułu, z faktu którego niewiele wynika, poza wewnętrznym snobizmem.
Idea nadawania Honorowości Obywatelskiej, sprowadzać się powinna do osób spoza miasta, które przyczyniają się bądź współtworzą jego wizerunek, reprezentując go na zewnątrz.
Prosta analogia: ile osób (na początek w Polsce, ale idąc dalej to i poza granicami kraju) kojarzy nazwisko pierwszego kandydata, a ile drugiego?
moim zdaniem dość niefortunnym było samo zestawienie tych dwóch nazwisk.
Nie zaprzeczam wkładu pana Grzegorza. Koncerty napewno stanowią ciekawą formę promacji oraz przyjemną dla ucha rozrywkę.
Zasługi ks. T. Kościelnego również znaczące. Starzem działań dla miasta znacznie przewyższa krakowskiego artystę.
Rozumiem miasto musi się reklamować i bardzo jestem za tym. Lecz w tym wypadku nietakt jest aż nadto widoczny. To nie jest konkurs piękności. Głosowanie nad dwoma różnymi wnioskami jest zawsze krzywdzące dla jednej ze stron.
I to właśnie takie potraktowanie sprawy, a nie sami kandydaci, jest niedopuszczalne i dyskusyjne.
DrFaustus co rozumiesz pod pojęciem osoby spoza miasta?
A ja myślę że osoba duchowna, z racji swojej "misji" nie powinna znaleść się w tym gronie Ponieważ nie jest to "konkurs" A słowo misja już stawia na piedestał Stawiam na osobę pana Grzegorza, który dostarcza nam widzą fantastyczną rozrywkę. Który w swoich wypowiedziach cudownie wypowiada się o mieście. A tych wypowiedzi słuchają osoby które odwiedzają miasto.
Dodam jeszcze ze gościnnie wystąpił Sebastian Karpiel