Wysłany: Pon 08 Cze, 2009 23:37 Stare klapy, dekle, włazy i kratki kanalizacyjne
Bardzo ciekawy przedmiot, który jest nieodzownym elementem należącym do świadków przeszłości! I aż dziw, że tak długo przetrwały w naszym otoczeniu. Zachęcam wszystkich oprócz patrzenia w górę - ponad poziom wzroku - również do zerkania pod stopy, po czym chodzimy. A jest na co popatrzeć!
Dla przykładu coś z rodzimego podwórka. Kratka kanalizacyjna pamiętająca jeszcze czasy okupanta! Stąd też niemieckojęzyczna nazwa miasta. Uważam, że to gadżet warty ujrzenia światła dziennego, zanim jakiś pseudo kolekcjoner zacznie je wymieniać na współczesne - "politycznie poprawne", albo dla samego ich posiadania! Dlatego czas na jego wyjście z ukrycia, tzn. z domowego archiwum, by i innych zainteresować tym, po czym chodzą na co dzień
A jest tego w każdym mieście sporo... Zachęcam do podzielenia się Waszymi miejscówkami
Wysłany: Czw 29 Paź, 2009 17:25
Super A w tle widzimy po obu stronach ścian... wzdłużne odbojnice bramowe Tak, tak, to nic innego jak te dwa niskie murki biegnące wzdłuż ścian bramy
Wysłany: Śro 30 Paź, 2013 22:25
Ładna kolekcja.
Nie znam wszystkich sygnaturek ww.
Niestety, w moim mieście liczba takich fantów znika w zastraszającym tempie wprost proporcjonalnie do ilości prowadzonych prac ziemnych na szlakach komunikacyjnych
Warto focić
większość tych ładnych z Łodzi została odzyskana przez stowarzyszenie "ZŁOM" i była kiedyś wystawiana w Białej Fabryce ( nie wiem czy to nie jest stała ekspozycja w holu muzeum). Stowarzyszenie miłośników produktów odlewanych z żeliwa w porozumieniu z wodociągami zamieniają te unikatowe włazy na nowoczesne w celu uchronienia ich przed dalszą, nie raz bardzo degradacyjną, eksploatacją .
pozwolę sobie zamieścić link do ich stronki: Zrzeszenie Łódzkich Odkrywców Metali
A oto proszę kolestwa, "arcy-kwiatek" czyli słynny i poszukiwany "Punkt G". Na jednej z wrocławskich ulic. Gwoli ścisłości było tam ich cztery, ale spokojnie znajda się następne.
Inowrocław dworzec PKP peron 3 na wysokości poczty okrągła kratka z napisem KABEL i pruska gapą peron 2 pierwszy słup zadaszenia nad peronem od strony Poznania puszka elektryczna antyk z napisem AEG
Wojciech
[ Dodano: Nie 23 Lut, 2014 21:38 ]
I jeszcze kabel zasilający tramwaje przy wejsciu do "piekiełka' na Dworcowej
Wojciech
Pozostałość po klapach przy jednym z wrocławskich banków. Z napisu można się domyśleć że pierwotnie wyglądało to inaczej, czyli że składały się z szklanych płytek.
W pobliskim rejonie nie, lecz spróbuję znaleźć. Gdyby mi się nie udało musiałbyś ruszyć wyobraźnią, zwłaszcza że narys takiej szklanej płytki widać doskonale dzięki pęknięciom.
Nie wątpię że tak by było. Problem polega na tym że: albo te płytki zostały zalane zaprawa dla ich ochrony, albo wybite, założone zwykłymi płytkami łazienkowymi i zalane zaprawą. Właściwie ta druga teoria jest chyba bardziej prawdopodobna, biorąc pod uwagę wielkość płytek po śladach pęknięć.
Z tym że to jest tylko w tym rejonie, odkrycie zaś klapy w lepszym stanie jak wiadomo może być tylko dziełem przypadku. Chyba że w innym mieście mogą wyskoczyć klapy takie same, wtedy będzie wiadomo jak to w oryginale wygląda.
Wysłany: Pon 17 Mar, 2014 19:54
No więc odrobiłem za Ciebie zadanie domowe, jako że nie przywykłem do zawieszenia w próżni niewiedzą spowodowanej, a temat luxferów przypadł mi do gustu.
Zakładam więc, że ów okaz mógł w oryginale wyglądać --> TAK
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
Dzięki za pomoc lecz jestem pewny ze nie jest to zdjęcie z Wrocławia, nigdzie takiej klapy ostatnio we Wrocku nie spotkałem. Założenie słuszne biorąc pod uwagę wielkość płytek, tak to faktycznie w oryginale mogło przed tym bankiem wyglądać.
Wysłany: Sob 10 Maj, 2014 11:49
Ładna kolekcja się trafiła jak widzę
Coraz więcej miast stawia na walory wizualne, a nie tylko użytkowe tych elementów.
Przynajmniej w bardziej reprezentacyjnych częściach miast
Wysłany: Pon 16 Cze, 2014 19:13
Dobrym rozwiązaniem są takie lokalne perełki, tj. jak w tym przykładzie.
Widać współpracę lokalnych władz i wodociągów (które zapewne tworzą jedność, ale jak widać dbają o wizerunek estetyczny ulic ).
Wysłany: Pią 04 Gru, 2015 23:22
No proszę,nawet taki Zgierz (nie ujmując niczym tej miejscowości) stać na lokalne klapy Brawo!
U mnie póki co można pomarzyć o takich współczesnych fantach
Są za to jeszcze po zaborcze, które niestety znikają w zastraszającym tempie, w czeluściach bliżej nieokreślonych...
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
Z tego co wiem jakiś czas mieszkała w Łodzi, nawet wstawiałam tabliczkę pamiątkową z budynku w którym mieszkała. ale upamiętniać ten fakt na deklu..osobliwe.
Wysłany: Nie 05 Lis, 2017 17:33 Stare klapy, dekle, włazy i kratki kanalizacyjne
Biorąc pod uwagę najświeższą lokalizacę jaką "przydeptałem", w przyszłości należy się spodziewać wielu podobnych okazów
Takiej jeszcze nie mieliśmy Inowrocław
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---