Ta mozaika była wbudowana w ścianę niemieckiej rezydencji w Bagdadzie. Usunięto ją na rozkaz generała Marshalla, dowódcy korpusu ekspedycyjnego w Mezopotamii, po przejęciu Bagdadu przez wojska brytyjskie w marcu 1917.
W 1914 z początkiem I wojny światowej Irak stanął po stronie Niemiec. W tym samym roku do południowego Iraku wkroczyły wojska brytyjskie. W 1917 Anglicy zajęli Bagdad i Kirkuk, a w 1918 kontrolowali prawie cały obszar Iraku. Skutkiem wojny był rozpad Imperium osmańskiego, a w kwietniu 1920 r. na konferencji w San Remo Liga Narodów wydała Wielkiej Brytanii mandat na rządzenie Irakiem, co usankcjonowało jego status jako kolonii Brytyjskiej
polecam również w Londynie Muzeum RAF dużo bardzo ciekawych eksponatów na powierzchnie kilku boisk do piłki nożnej. Jednostki historyczne jak i nowoczesna jednak z przewaga tych pierwszych.
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 22:08
Ojojojojjjjjj, nie zasnąłbym po takich odwiedzinach
urzekający jest ten kolorwoy balonik, który pamiętam z lat dzieciństwa, jako ze sklejałem jego model z jakiejś książeczki poświęconej pierwszym lotom balonami (ot taki sentyment ).
I moje ulubione przejście że niby złap za rączkę i przerzuć nogi przez otwór i przerzuciłabym ale koszty pomocy lekarskiej mogłyby okazać się nieziemskie 8)
Do tego wszystkiego była tam jeszcze dziura w ścianie, w którą należało wsadzić nos żeby zapachy z łodzi podwodnej podziwiać oraz fantastyczne miejsca dla dzieci, gdzie można kierować łodzią, rozpoznawać wrogie samoloty i je ostrzeliwać czy też obserwować statki przez peryskop - zaliczyłam wszystko śpiewająco (i nawet ludzie się dziwnie nie patrzyli bo to kulturalny naród)
Były tam też okopy I wojny światowej - ciemno, zimno, wilgotno, huk pocisków, wykrzykiwane rozkazy a Ty współczesny człowieku wędrujesz od zakrętu do zakrętu Zdjęć niestety nie zrobiłam
Plakat ten zauważyłam w metrze londyńskim a okazało się że pomysł pochodzi z początku II wojny i miał na celu podnoszenie morale ludności cywilnej w czasie wojny. Dziś świetnie sprawdza się w metrze, gdzie pomimo tłoku wszyscy "zachowują spokój i idą przed siebie"
czyli http://pl.wikipedia.org/w...5%82o_Foucaulta, które należy zobaczyć na początku i na końcu wizyty w muzeum, żeby przekonać się o ile Ziemia się obróciła wokół własnej osi podczas naszego zwiedzania.
Kawałek centrum handlowego Harrod's poświęcony jest księżniczce Dianie i Al-Fayedowi, którzy zginęli w wypadku w Paryżu. Poziom artystyczny i emocjonalny pozostawiam ocenie oglądających ...
100% marmuru! W środku całkowity zakaz robienia zdjęć, osobne szatnie na buty męskie i damskie (skarpety na "dotarcie" trzeba zostawić w domu) a do tego możliwość wykupienia modlitw tamtejszych duchownych w intencji własnej i najbliższych - cena uzależniona od tego na jak długo mają nam szczęście i łaski wymodlić
Na koniec ...
Standardowe śniadanie angielskie w barze za rogiem ...
trzeba było uwiecznić bo choć Polaków w Londynie tysiące to często i gęsto się tam o nas zapomina (przykładem niech będzie Imperial War Museum gdzie w dziale poświęconym bohaterskim lotnikom nie znalazłam polskich odznak wojskowych)
I tak sielsko w samym centrum miasta (parków tam mają OGROM)