FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA Strona Główna FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ROK ZAŁ. 2006

www.stowarzyszeniebastion.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: radiowa, rozglossnia, toruniu

Rozgłośœnia Radiowa PR w Toruniu
Autor Wiadomość
Immelmanka 
młodszy drużynowy

Wysłany: Śro 18 Maj, 2011 18:15   Rozgłośœnia Radiowa PR w Toruniu

Zainspirowana postem pmck wziełam na warsztat Pomorską Rozgłośœnię Polskiego Radia w Toruniu.

Gdzieśœ znalazłam informację, że miała być przeciwwagą dla niemieckiej radiostacji w Lidzbarku Warmińskim.

Jej budowa rozpoczęła się w marcu 1934 r. a zakończyła już w grudniu. Nie ma co, szybko im poszło, i już 4 grudnia miała miejsce próbna emisja. Pracę rozpoczęła 15 grudnia 1934 r. na fali 304,4 m z mocą 24 kW. Jest powód do dumy, gdyż była to w tamtym czasie najsilniejsza ( no dobra po tym w Łazach pod Raszynem :) stacja Polskiego Radia. Oficjalnie uruchomiona 15 stycznia 1935 roku.

Maszt radiostacji miał wysokośœć 143 m a że postawiony była na izolatorach sam stanowił antenę nadawczą. Podkreśœlić należy , że była to Polska myśœl techniczna! Ustawiona na prawym brzegu Wisły była nie lada atrakcją. Obok masztu znajdował się modernistyczny budynek stacji gdzie mieśœciło się studio radiowe.. Aha całośœć znajdowała się na ul. Podgórskiej.

W 1939 r. studio stacji przeniesiono na plac śœw. Katarzyny .

Dodam jeszcze, że w 1937 r. powstało studio w Bydgoszczy w budynku Teatru Miejskiego. Powstało też studio w Gdyni.

Audycje były głównie pośœwięcone tematyce morskiej, nadawane dla mieszkańców Pomorza. Stacja Toruń zapowiadana była jako „Rozgłośœnia Pomorska”. Sygnałem stacji był refren pieśœni flisaków „Hej flisacza dziatwo” z opery „Flis” Stanisława Moniuszki.

Ostatnia audycja została nadana 3 wrześœnia 1939 r. Podczas wojny wykorzystywali ją Niemcy. Wyposażenia studiów wywieźli do Gdańska. W 1945 r. wysadzili stacje w powietrze.

Po wojnie odtworzono ja na nowo. Uruchomiono ją w listopadzie 1945 r. Niestety już jako drugorzędną po ...Bydgoszczy. :( Stacja radiowa działała pod nazwą Rozgłośœnia Pomorska Bydgoszcz -Toruń z siedzibą w Bydgoszczy. W 1959 r. uruchomiono bardzo silny nadajnik w Poznaniu. Ostatecznie pod koniec 1961 r. zlikwidowano studio w mieśœcie Kopernika.

W 1974 roku studio radiowe zostało przekształcone w oddział warszawskiego Zakładu Usług Foniczno-Wizyjnych "Wifon".

Pomorską Rozgłośœnię Polskiego Radia w Bydgoszczy przemianowano na Polskie Radio Pomorza i Kujaw (PiK), które od 1995 roku ma oddział w Toruniu.

Wyszła z tego spora notka .

Dziśœ budynek (kolorowe zdjęcie) pełni funkcje zdaje się mieszkalne.

I teraz parę zdjęć:

zdjęcie wozu technicznego PR:

i jeszcze sam nadajnik:

zdjęcie budynku w czasach obecnych.

i jeszcze zdjęcie urządzenia nadajnika:

i zdjęcie z transmisji z Kruszwicy, takie mobline stanowisko techniczne:

Warto podkreśœlić, że stacja Wielkiego Pomorza miała siedzibę na ziemi Kujawskiej. Możecie byc dumni Kujawiacy!

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Śro 18 Maj, 2011 18:23   

Cytat:
Możecie byc dumni Kujawiacy!

Uff... to nie do mnie Mr. Green

Notka w sam raz :)

Ciekawe miejsce i prawdę pisząc, nie wpadł bym bez tej informacji na tą miejscówkę, a już tym bardziej rolę jaką spełniała.

Na jakiej to ulicy?

Ciekawe też gdzie znajdowała się w Lidzbarku Warm. - warto by było przy okazji gdyby ktośœ tam zawitał sfocić :wink:

Immelmanka 
młodszy drużynowy

Wysłany: Śro 18 Maj, 2011 18:41   

Cytat:
całośœć znajdowała się na ul. Podgórskiej

A ta stacja w Lidzbarku działała od 1936 r. i była drugą po Królewcu stacja nadawczą. Program nadawano z Królewca właśœnie. Chyba do dziśœ działa ta stacja. Nie wiem tylko czy w tym samym miejscu ale cośœ gdzieśœ działa.

Wiem , że po wojnie mieśœciły sie tam nadajniki zagłuszające sygnał Radia Wolna Europa.

Immelmanka 
młodszy drużynowy

Wysłany: Śro 18 Maj, 2011 19:00   

A w Lidzbarku gdyby ktośœ na tamtych terenach pobłądził to stacja na ul .Dąbrowskiego była.(Jest?) chyba nic nie pomiliłam z nazwą?

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Śro 18 Maj, 2011 19:13   

Ok :wink: Po tej lekturze mam nadzieję, że tym którzy tam będą zapadnie to w pamięć i poza zamkiem odszukają dla nas rozgłośœnię Super

Swoją drogą to ile takowych było? (polskich, niemieckich - na dzisiejszych naszych terenach?)

Odpowiedz do tematu