Wysłany: Nie 31 Maj, 2009 16:27 Toruń
Jakiś czas temu wpadły mi dwa interesujące ujęcia Torunia od strony Wisły, datowane wg opisu na rewersie zdjęć na 1940 rok. Jedno przedstawia przeprawiający się niemiecki transport, drugie ujęcie z brzegu sprzed Zamku Dybów w kierunki mostu drogowego i Starego Miasta:
Warto zwrócić uwagę na inną niż współcześnie konstrukcję mostu... Czyżby w trakcie odbudowy? Nie zagłębiałem się w historię tego miejsca, ale jak ma ktoś kilka chwil czasu i chęci to z chęcią byśmy się czegoś dowiedzieli
Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 02:17
Jeżeli chodzi o most drogowy, to został wysadzony przez nasze wojsko w 1939, a w roku 1945 przez wycofujące się wojska niemieckie. Odbudowany został w 1950r.
Warto zwrócić uwagę na inną niż współcześnie konstrukcję mostu... Czyżby w trakcie odbudowy? Nie zagłębiałem się w historię tego miejsca, ale jak ma ktoś kilka chwil czasu i chęci to z chęcią byśmy się czegoś dowiedzieli
Ciekawe zdjęcia, nie widziałem wcześniej. Dorzucę za to swoje trzy grosiki w tym temacie. Zdjęcie podobno z kwietnia 1945, podpis pod zdjęciem oczywiście częściowo błędny, bo jak wół widać, że to nie Królewiec. Pochód jeńców niemieckich eskortowanych przez Sowietów, ciekawe skąd i dokąd, zakładam że z obozu na Glinkach, ale dokąd, tego nie wiem.
To zdjęcie jak widać po górnym rogu, pochodzi ze strony Odkrywcy i było bodajże jedno, ale zaraz poszperam na dysku, czy czegoś odnośnie Torunia nie mam.
Grodzę tym bardziej można rozpoznać po tym półkolistym baseniku, do którego wpada woda z odnogi Strugi Toruńskiej, przepływając pod murem obronnym.
Co do fortu, szanse są marne, głównie z tego powodu, że zdjęcie pochodzi z 1945 roku, a wtedy każdy toruński fort miał jeszcze obmurowaną fosę i kratę forteczną (do dziś zachowało się to tylko na fortach II, IV, V, XIII i XIV, w niewielkiej części również na innych fortach). Plotka głosi, że rozbiórka ścian skarpy i przeciwskarpy fortów miała być na cele odbudowy Warszawy, kolejna plotka głosi, że nie pojechała tam ani jedna cegła, za to postawiono z tego materiału tu i ówdzie wiele domków jednorodzinnych (m.in. na Działkach Józefa). Co do płotów, faktycznie czasami się je znajduje wkomponowane w różne prywatne i mniej prywatne posesje (stary stadion Apatora po części był nimi ogrodzony), to samo tyczy się słupków wyznaczających granicy twierdzy ( z literami FG).
Mam jeszcze kilka zdjęć w zanadrzu, ale nie będąc pewnym co konkretnie przedstawiają, nie chcę tu wrzucać, jak się upewnię, to może jeszcze coś pokażę.
mam kilka nowych fotek z Torunia w tym robione z samolotu,może nie najlepszej jakości bo pilot co chwila mi krzyczał żebym nie wkladał nóg miedzy stery postaram sie zamiescić wkrótce
a "Wiosennie " było,to już tradycja !!!! a swoja drogą ekipa Inowrocławska zdezerterowała? bo Przemyśl zameldował sie na dwa auta !!!!!! bez koła zapasowego , ale to już inna historia......
panorama Torunia oczywiście w Toruniu...wykonana przez żołnierzy zasadniczej służby wojskowej,w tle widoczne działa samobieżne będące na wyposażeniu jednostki,ot taki mini rarytas/pamiątka z piernikowego miasta