ludzie ci co pisza o tym zabytku nie maja o nim zielonego pojecia on niszczeje juz od lat powojennych a osoba ktora to teraz kupila wlozyla w te ruine tytaniczna prace moge tylko powiedziec ze tam nie bylo zadnych klatek schodowych, wielkie dziury w murach i dachu tak samo wygladala kapliczka i to wszystko zarosniete wielkim buszem jak w Amazonii ja bylem tam pierwszy raz 36 lat temu i wielokrotnie tam powracalem i wierzcie mi to super robota ktora ta Pani wykonala.
Temat kaplicy bardzo interesujący. Jednak szkoda, że w poście matten55 link nie jest aktywny, a link do felietonu (post DrFaustusa) został zablokowany jako niebezpieczna strona. Niestety szukanie wiadomości o tym obiekcie jest stosunkowo trudne i spełzło praktycznie na niczym, także mam prośbę, że jeżeli ktoś pamięta co było w tym felietonie, bądź posiada inne informację to będę wdzięczny za ujawnienie ich :-).
Na pierwszy rzut oka wydaje się to neogotyk, także datowałbym ją na XIX-XX wiek, ale to moje przypuszczenia, także niekoniecznie muszą odzwierciedlać stan rzeczy.
Ewentualnie może ktoś ma w archiwum zdjęcie z lat "świetności" kaplicy.
Na pierwszy rzut oka, przypomina Kaplicę Karola Scheiblera, z cmentarza Ewangelicko-Augsburskim przy ul Ogrodowej w Łodzi. Jest mniejsza, ale architektonicznie bardzo do niej podobna. Oczywiście, to moja subiektywna ocena, bo fachowcem od architektury nie jestem