Nie wiem, czy to się przyda, ale mam kilka informacji dotyczących inowrocławskiej policji z okresu 2WŚ.
Fakty:
Sporą część inowrocławskiej policji stanowili członkowie Einsatzkommando 1/V wchodzącego w skład Einsatzgruppe V (3 Armia pod dowództwem gen. Vom Kuchlera) dowodzonej przez Dr. Heinza Graefe.
Komando stworzone zostało w sierpniu 1939 i działaniem obejmowało rejon miejscowości Mohrungen (nie znam polskiej nazwy) i Węgrów. Komando zostało rozwiązane 20 listopada 1939 roku i jego członkowie zostali skierowani do policji w Inowrocławiu.
Wiem też, że leiterem Staatspolizeistelle Hohensalza był niejaki Sbf Friedrich Hegenscheidt.
Mam też bardzo rzadkie zdjęcie, na którym on na 100% jest, ale próbuję dojść do tego, gdzie on się znajduje - jestem na tropie.
Zdjęcie pochodzi z broszury wewnętrznej SD dotyczącej szkoleń policji na terenach okupowanych. Szkolenia te odbywały się w sześciu turach we Włoszech w okresie od 18.11.1940 do 3.3.1941.
Wysłany: Pon 16 Lut, 2009 23:49
Znam tą pozycję
Co do pradziadka - jakieś szczegóły mógłbyś przybliżyć? Za co trafił, kim był, ile czasu tam spędził, jak zginął, w jaki sposób rodzina się dowiedziała i jaki sposób był ich powiadomienia o śmierci pradziadka?
Wysłany: Pią 17 Gru, 2010 03:20
Próbowaliście kiedyś w oparciu o zamieszczony w publikacji przytoczonej przez Lutera "pamięciowy plan obozu" odtworzyć go w terenie?
Bardzo ciężko... Duże przeobrażenia w jego okolicy nie ułatwiają sprawy.
Kolejną kwestią jaka nasuwa mi się po tej lekturze, to syndrom kata i ofiary.
Czy te dwie postawy są wymienne. Czy kat może przejąć rolę ofiary, a ta zająć jego miejsce? Jakie granice je rozdzielają? Jakimi "strażnikami" w stosunku do swoich nowych podwładnych - niemieckich więźniów - byli ci wywodzący się m.in. z dotychczasowych więźniów? Czy byli w stanie zachować dystans?
"22 stycznia 1945 r. obóz na Błoniach przejęli Polacy. Przez kilka miesięcy przetrzymywali w nim miejscowych Niemców oraz przesiedleńców niemieckich...(...)" - nadal nie wiem do kiedy ten obóz funkcjonował pod nowym szyldem. Jakie były statystyki?
Wysłany: Wto 27 Gru, 2011 03:17
Minęła rocznica od poprzedniego postu (to już niemal tradycja).
W międzyczasie znalazłem źródło, w którym można znaleźć poniższy fragment:
"Przy ul. Okrężek, w miejscu na którym był niemiecki obóz koncentracyjny, zlikwidowany doszczętnie przez hitlerowców dla zatarcia śladów zbrodni pod koniec okupacji (..)" - Cz. Sikorski, 'Encyklopedia wiedzy o zabytkach Inowrocławia', str. 456