Wysłany: Nie 29 Maj, 2011 23:21
Podniosę temat...
"w pobliżu jednego poniemieckiego baraku z czasów II wojny światowej. Barak ten wraz z kilkoma nieistniejacymi już,został wybudowany dla przesiedleńców niemieckich z krajów nadbałtyckich"
Tło zdjęcia to jakaś karoseria samochodowa czy takie teraz ściany budynków w Inowrocławiu są? W końcu modernizacji doczekał się Rynek to i może ul .Św. Ducha również.
Brawo! chodzi o ten barak, tylko ten się zachował. Inne które powstały znajdowały się też po drugiej stronie ulicy gdzie dziś jest Polo Market i skwer za nim w strone ulicy Plebanka.
Nic tylko ruszać na poszukiwania może coś jeszcze tam "siedzi".
Kiedyś byłam w środku tego budynku ale to było dawno temu (chyba sprzedawali tam jakieś smakołyki).
Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 00:36
Mam niemałe zastrzeżenia co do rzetelności i wiarygodności rozpropagowanych przez autora poniżej zebranych z jego "autorskich" profili cytatów.
Zbierzmy zatem do przysłowiowej (w przenośni i w tym przypadku do ewidentnej kupy) dostępne w internecie informacje, którymi potencjalny czytelnik zostaje nakarmiony przez wspomnianego autora (aldek1944, Dawny Inowrocław, Pasjonat... )
Cytat:
(..)odkopaliśmy w Inowrocławiu dwie płaskorzeżby w pobliżu jednego poniemieckiego baraku z czasów II wojny światowej. Barak ten wraz z kilkoma nieistniejacymi już,został wybudowany dla przesiedleńców niemieckich z krajów nadbałtyckich
Wysłany: Śro 15 Cze, 2011 00:02
Sądząc po liczbie wyświetleń tematu, który od czasu wstawienia foto znacznie wzrósł, jest takie prawdopodobieństwo, że obejrzało je sporo osób
W przeciwieństwie do niektórych "poczytnych" miejsc w sieci związanych częściowo z historią naszego miasta, nasze forum nie ma ograniczeń co do dostępu do treści, nie trzeba też być zalogowanym, a nawet przyjętym w poczet grona wiernych fanów Nikt nie blokuje całej rzeszy niewygodnych osób, by ograniczyć jej dostęp do treści.
Można napisać co się myśli i nie być obrzuconym przez administratora inwektywami wynikającymi z poczucia bezradności czy innego nieudacznictwa - tu nikt nie ma monopolu na rację w myśl hasła z filmu "moja racja jest bardziej mojsza niż Twojsza" Stawiamy na konstruktywną dyskusję i nie unikamy krytyki - to tak a'propos
Zdjęcia tego znaleziska widziałem już w marcu-kwietniu w profilu Dawny Inowrocław. Moim zdaniem barak przynależał do ul. Poprzecznej. Równolegle stał jeszcze jeden tak samo długi. Mam wątpliwości czy te baraki budowane były dla przesiedleńców (Schwarzmeerdeustch'ów jak mawiał mój dziadek). Dla nich wybudowano osiedle na polach Sławęcinka przy szosie bydgoskiej. Baraki wybudowano na potrzeby administracji.
Hohensalza stała się siedzibą regencji sięgającej swym obszarem za Kutno czy Konin więc urzędów trochę przybyło. Przez środek baraku szedł korytarz z którego wchodziło się do poszczególnych pokoi. Po wojnie były tam jakieś biura (może MHD, może tez gminy Inowrocław-Wschód względnie zachód - nie pamiętam). Rozmiarami (chodzi o szerokośc) chyba dorównywały tym gdzie obecny Bank Handlowy . Mniejsze baraki stały na przeciw kościoła. W jednym z nich mieściły się pomieszczenia spółdzielni pracy, ale były też jakieś lokale mieszkalne - pamiętam jedno wejscie ze szczytu. Może w czasie wojny w tych mniejszych barakach też były jakieś mieszkania?