Wysłany: Nie 07 Wrz, 2008 18:50 Tablice pamiątkowe w panoramie miasta
Już zniknęła z panoramy, jednakże jak zapewniały Władze Miasta na łamach lokalnej prasy w przyszłości ma powrócić... Pożyjemy zobaczymy... Tymczasem u nas na forum niech powisi w sobie zasłużonym miejscu
Szukamy dalej tablic, i trafiamy na Stare Miasto a konkretnie ul.Orłowską.Na bramie głównej Stadionu Miejskiego nr II im.XXV-lecia PRL czyli Stadionu Goplanii , wisi tablica otwarcia jego w 1968 r, z pomysłodawca obiektu- dr Edmunda Grobelskiego. Ponizej fotografia bramy wraz z tablicą czarną.Fotke z bliska dołączę niebawem.
drFaustus, no we wigilie rano wybieram sie na cmentarz to zrobie zdjęcie z bliska. napewno ujrzycie tą tablicę. Ale jak ktos bywał na stadionie to powinien ja widziec ...
Teraz dobrze widać i mała korekta.Tablica pamiatkowa z otwarcia Stadionu Goplani w lipcu w roku 1969 z inicjatywy prezesa klubu dr Edmunda Grobelskiego
drFaustus, z tęzni poprawię bo niestety warunki były juz nie tak na moj aparat. Ale jakby ktos swieta szedł na tęznie to juz wie gdzie taka tablica stoi
Kolejna tablica w naszym miescie , a konkretnie na Osiedlu Piastowskim, na ul.Wł.Łokietka. Tablica pamiatkowa jubileuszu 25-lecia oraz nadania imienia 4 Kujawskiego Pułku Artylerii Lekkiej, Szkole Podstawowej nr 8 ( obecnie Gimnazjum nr 3) czerwiec 1997r. Osobiscie jako uczeń tej szkoły byłem w roku 1997 na jubileuszu , bedac w tedy w II kl Szkoły podstawowej.Ponizej migawka tablicy
Na budynku przy Dworcowej 41. Kiedyś - przed przebiciem ul. Kopernika - to był narożnikowy dom z odchodzącą stąd ul. Wawrzyniaka. Budynek znany z tego, że mieścił się bar Metalowiec. Wyżej jest jeszcze wmurowana łuska pocisku artyleryjskiego (niestety na razie dysponuję tylko niezbyt wyraźnym zdjęciem).
Lesiu na początek będąc na forum, gratulacje za wyróżnienie, za nagrodę. Zostałeś doceniony i tak trzymaj. :rock:Bo kolega za aktywność na stronce internetowej miasta jest aktywny.I został doceniony
Wracamy na Os.Piastowskie, tym razem tablica z otwarcia Domu Dziecka im.Marii Konopnickiej ,tablica z otwarcia dnia 6 maja 1972 r. Tablica znajduje się przy wejsciu.Migawka tablicy z bliska oraz głównego wejscia.
Próbuję dodać do tej dobrze zapowiadającej się kolekcji tablic pamiątkowych tablicę umieszczoną na budynku WKU przy ul Dworcowej. Tylko czy mi się uda?
Mam nadzieję, że bardziej czytelna niż na zdjęciu Lesia :-)
A także świeze tablice które pojawiają się na budynkach które coraz częściej mozemy ujrzec na nowo wybudowanych budynkach m.in jedna pochodzi z ul.Kasztelańskiej
Tablica n/t matki Kasprowicza na kaplicy cmentarnej ZNMP jest od dawna.
Inicjatywa Muzeum inowrocławskiego dot. zaproszenia potomków Jana Kasproicza na "ogrodowe party" całkiem na czasie. To dopiero frajda dla historyków i miłosników poezji wieszcza Kujaw.
Z Solanek wycieczka na Szymborze .A tam na murach Szkoły Podstawowej nr 10 im Jana Kasprowicza , tablica pamiatkowa z okazji jubileuszu szkoły ,we wrzesniu 1995 r
Nie znalazłem jej na forum więc dorzucam.Pamiątkowa tablica poświęcona Fryderykowi Hoyerowi , jako pamiatka o tym ze znajdował sie jego dom na Rynku naszym
Chciałem już Lesiowi zwrócić uwagę, że lata po całym mieście, a nie zauważył w swoim fyrtlu tablicy poświęconej J. Aleksandrowiczowi na budynku drukarni. Na jego usprawiedliwienie, też bylem jesienią z aparatem, lecz nie moglem jej znaleźć , myśląc, że w związku z przebudowa wejścia gdzieś w środku się znalazła. Kiedyś była bardziej widoczna. Jest w dwóch językach - polskim i białoruskim.
Inny ślad - jest jeszcze w środku (w holu) sanatorium Modrzew skromna tablica dotycząca budowy.
Kolejna tablica w naszym miescie , a konkretnie na Osiedlu Piastowskim, na ul.Wł.Łokietka. Tablica pamiatkowa jubileuszu 25-lecia oraz nadania imienia 4 Kujawskiego Pułku Artylerii Lekkiej, Szkole Podstawowej nr 8 ( obecnie Gimnazjum nr 3) czerwiec 1997r. Osobiscie jako uczeń tej szkoły byłem w roku 1997 na jubileuszu , bedac w tedy w II kl Szkoły podstawowej.Ponizej migawka tablicy
Lesiu to nie jest właściwa tablica Szkoły Podstawowej nr 8
Prawdziwą tablicę usunięto w ramach akcji odkomunizacyjnej i walki z PRL-em...
Prawdziwa tablica na Szkole Podstawoej nr 8 była z okazji nadania szkole im.XXX lecia PRL
swoją drogą to ciekawe gdzie ta tablica zniknęła..
No wła.śnie, postać kontroweryjna dla niektórych, ale z pewnością zasłużona dla Inowrocławia. W kontekście aktualnych wydarzeń na Białorusi warto poczytać o jego losach tutaj:
Oj czy ktoś z was był może na slubie w naszym Urzędzie Stanu Cywilnego ?! Bo tam tez jest ciekawa tablica pamiatkowa zwłaszcza przy głównym wejściu... Na niej ważne daty dla Inowrocławia...