W najblizszy poniedzialek tj. 22. 10 br. mija kolejna rocznica tragicznych wydarzen KRWAWEJ NOCY, ktore mialy miejsce z 22 na 23.10.1939 r. w inowroclawskim wiezieniu.
Zginelo wowczas 56 wiezniow m.in. prezydent miasta Apolinary Jankowski. Tradycyjnie rowniez i w tym roku, Inowroclaw odda hold Polakom zamordowanym podczas samosadu w wiezieniu. Pod tablica przy Sadzie Rejonowym zostana wystawione flagi i zaplona znicze dla upamietnienia ofiar tych tragicznych wydarzen. KONIEC CYTATU
Teraz moje zdanie o tej notatce. A wiec uwazam, iz uzycie terminu samosad co do tego mordu nie jest odpowiednie a wrecz karygodne. Przeciez byl to jakby nie patrzec rozkaz i wykonanie hitlerowskiego okupanta jak podaja zapiski historyczne.
A teraz cytat z WIKIPEDII
SAMOSAD; LINCZ to wymierzenie lub wykonanie kary przez osobe nieuprawniona, np. kary smierci przez tlum krotko po wzbudzajacym silne emocje zdarzeniu. KONIEC CYTATU.
I co sadzicie kolezanki i koledzy o takim uzyciu slowa samosad w stosuknu do tych wydarzen. Chyba nie na miejscu i nie w odniesieniu do tych wydarzen. Ja jestem oburzony.
Wysłany: Pią 19 Paź, 2007 21:51
A więc tak.Uważam,że miło iż po wielu latach osobnej pamięci doczekali się Ci,którzy stracili w tamtych dniach życie.Przez wiele lat pamięć o nich była marginalizowana.
Tej niesławnej nocy z 22/23 października doszło do niezalegalizowanej - nielegalnej egzekucji.Skazane osoby,wyrokiem okupanta otrzymały karę śmierci.Samosądem było w tym przypadku wykonanie z własnej woli,wg własnej decyzji przez Hirschfelda i Jahnza tejże egzekucji, w terminie nie zatwierdzonym, przedwczesnym. Samosądem było działanie Hirschfelda według własnego uznania, w trakcie którego nie trzymał się listy skazanych.
Myślę,że stąd owe użycie słowa "samosąd" przez lokalnego wydawcę informacji...
Nie nadgorliwość ,tylko używka strzelił tym Niemcom do głowy i dla "rozrywki "dokonali tej egzekucji.Wpadli w amok alkoholowy po suto zakrapianej imprezie w podinowrocławskim majatku.
Redaktorek użył oczywiscie nie właściwego sformułowania.Wg.mnie był to bestialski ,makabryczny mord na bezbronnych aresztantach dokonany w pijackim widzie.Gdyby Niemcy byli trzezwi,podejrzewam,że straceni przeżyliby co najmniej kilka dni wiecej a może niektórzy z nich by nawet ocaleli.
Nie bedę polemizował ,co to znaczy "makabryczny"Czytałem opis tej zbrodni i jest ona wg.mnie makabryczna,rózni sie od innych mordów bestialstwem i okrutnoscią sprawców.Co innego śmierc w walce-wiele razy nie jest to śmierć makabryczna.