FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA Strona Główna FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ROK ZAŁ. 2006

www.stowarzyszeniebastion.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: artykul, inoinfo, pamietaquot, quotinowroclaw

Artykuł z Inoinfo "Inowrocław pamięta"
Autor Wiadomość
orderek 
zastępca komendanta plutonu

Wysłany: Pią 19 Paź, 2007 21:08   Artykuł z Inoinfo "Inowrocław pamięta"

CYTUJE

W najblizszy poniedzialek tj. 22. 10 br. mija kolejna rocznica tragicznych wydarzen KRWAWEJ NOCY, ktore mialy miejsce z 22 na 23.10.1939 r. w inowroclawskim wiezieniu.

Zginelo wowczas 56 wiezniow m.in. prezydent miasta Apolinary Jankowski. Tradycyjnie rowniez i w tym roku, Inowroclaw odda hold Polakom zamordowanym podczas samosadu w wiezieniu. Pod tablica przy Sadzie Rejonowym zostana wystawione flagi i zaplona znicze dla upamietnienia ofiar tych tragicznych wydarzen. KONIEC CYTATU

Teraz moje zdanie o tej notatce. A wiec uwazam, iz uzycie terminu samosad co do tego mordu nie jest odpowiednie a wrecz karygodne. Przeciez byl to jakby nie patrzec rozkaz i wykonanie hitlerowskiego okupanta jak podaja zapiski historyczne.

A teraz cytat z WIKIPEDII

SAMOSAD; LINCZ to wymierzenie lub wykonanie kary przez osobe nieuprawniona, np. kary smierci przez tlum krotko po wzbudzajacym silne emocje zdarzeniu. KONIEC CYTATU.

I co sadzicie kolezanki i koledzy o takim uzyciu slowa samosad w stosuknu do tych wydarzen. Chyba nie na miejscu i nie w odniesieniu do tych wydarzen. Ja jestem oburzony.

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Pią 19 Paź, 2007 21:51   

A więc tak.Uważam,że miło iż po wielu latach osobnej pamięci doczekali się Ci,którzy stracili w tamtych dniach życie.Przez wiele lat pamięć o nich była marginalizowana.

Tej niesławnej nocy z 22/23 października doszło do niezalegalizowanej - nielegalnej egzekucji.Skazane osoby,wyrokiem okupanta otrzymały karę śœmierci.Samosądem było w tym przypadku wykonanie z własnej woli,wg własnej decyzji przez Hirschfelda i Jahnza tejże egzekucji, w terminie nie zatwierdzonym, przedwczesnym. Samosądem było działanie Hirschfelda według własnego uznania, w trakcie którego nie trzymał się listy skazanych.

Myśœlę,że stąd owe użycie słowa "samosąd" przez lokalnego wydawcę informacji...

orderek 

Wysłany: Sob 20 Paź, 2007 14:25   

dla mnie to raczej samowola i bandycka nadgorliwosc

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Nie 21 Paź, 2007 00:24   

Wskutek której doszło do samosądu :wink:

aldek1944

Wysłany: Pon 22 Paź, 2007 14:34   

Nie nadgorliwośœć ,tylko używka strzelił tym Niemcom do głowy i dla "rozrywki "dokonali tej egzekucji.Wpadli w amok alkoholowy po suto zakrapianej imprezie w podinowrocławskim majatku.

Redaktorek użył oczywiscie nie właśœciwego sformułowania.Wg.mnie był to bestialski ,makabryczny mord na bezbronnych aresztantach dokonany w pijackim widzie.Gdyby Niemcy byli trzezwi,podejrzewam,że straceni przeżyliby co najmniej kilka dni wiecej a może niektórzy z nich by nawet ocaleli.

Krawiec 
komendant plutonu

Wysłany: Pon 22 Paź, 2007 23:23   

Aldek...kazdy mord jest bestialski lub makabryczny...chyba ze śœcinamy glowe np pedofila i zabojcy dziecka

chylic głowe nad ofiarami owej nocy

aldek1944

Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 14:04   

Nie bedę polemizował ,co to znaczy "makabryczny"Czytałem opis tej zbrodni i jest ona wg.mnie makabryczna,rózni sie od innych mordów bestialstwem i okrutnoscią sprawców.Co innego śœmierc w walce-wiele razy nie jest to śœmierć makabryczna.

Odpowiedz do tematu