Wysłany: Sob 06 Sty, 2007 19:04 Prądownica od niemieckiego telefonu
Temat pasujący zarówno do działu technika-sprzet do 1945 jak również do tego miejsca.Dlatego postanowiłem otworzyć takowe forum,by na jego łamach dzielić się/chwalić/czy dumnie obnosić z tym co warte podzielenia się z innymi w tej formie
Na początek jak w temacie postu.Bardzo fajny "gadżet" w bardzo dobrym stanie Oryginalna farba,a na niej doskonale zachowana pieczęć z "gapą" sygnująca odbiór bądź dopuszczająca do obiegu poniższą 400 Ohm prądownicę.Producentem jest HELIOWATT A.G.Docelowo będzie dopuszczona do ekspozycji zorganizowanej przez SHT Bastion ... Plany są Fotka "z telefonu",ale dopieścimy i zrobimy makro na cechy w późniejszym terminie.póki co jest choć w tej formie do wglądu
Wysłany: Sob 06 Sty, 2007 20:10
W poszukiwaniu "obwoluty" dp powyższego urządzenia natrafiłem na domniemane/ewentualne aparaty telefoniczne.w każdym bądź razie rozpiętość wiekowa to lata 1938 - 1942.
Pierwszy wariant to Telefon Heliowatt AG von 1942,waga 4kg
:) Centrala mnie nie chciała połączyć z zaświatami Tylko prąd kopie
Piszesz /prąd kopie/ znaczy płynie, jak płynie to znaczy ze należy to policzyc,zmierzyć,,,,,
W tym momencie SHT Bastion staje sie właścicielem licznika prądu jednofazowego firmy "Szpotański" rok produkcji 1939 tak to nie pomyłka 1939r i działa prawidłowo
:) Centrala mnie nie chciała połączyć z zaświatami Tylko prąd kopie
Piszesz /prąd kopie/ znaczy płynie, jak płynie to znaczy ze należy to policzyc,zmierzyć,,,,,
W tym momencie SHT Bastion staje sie właścicielem licznika prądu jednofazowego firmy "Szpotański" rok produkcji 1939 tak to nie pomyłka 1939r i działa prawidłowo
Wojciech licznikodawca
Potwierdzam moje wcześniejsze oświadczenie i się już ciesze