Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008 17:08 Wyjścia ewakuacyjne ze schronów
Przykład z Bydgoszczy.Do niedawna budynek wyglądał tak jak to widać na poniższych zdjęciach.
Aktualnie przeszedł gruntowną renowację m.in.elewacji, wskutek czego zlikwidowano wyjście ewakuacyjne ze schronu znajdującego się w części pomieszczeń piwnicznych.
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Odpowiedz do Ps. Nie zauważyłem. Temat ciekawy, wart rozwinięcia, chociaż jak widzę niecieszący się zbyt dużym powodzeniem. Myślę jednak, że da się to nadrobić
A może zamiast tego "żabiego - ime -coś tam", zastosujesz tę opcje która mi podałeś. Rad bym na te fotki rzucić okiem, a to "żabstwo" na to nie pozwala. Trzeba się logować.
Czy to są standardowe-instrukcyjnie "grzybki" czy jakieś unikaty?
To co zaprezentowałeś w pierwszym poście to raczej standardowe klapy do wnętrza schronów p-atom. Takie u nas we Wrocku też są.
Ja natomiast w swoim poście pokazałem obudowę do takiego schronu. Najczęściej w przypadku takiego lub innego typu obudowy do schronu p-atom. Rezygnowano z klapy, zostawiając nagi szyb lub szyb przykryty metalową kratką. pierwotnie we Wrocławiu nasze budowle tego typu charakteryzowały się:
- "grzybkiem" czyli osłona wejścia,
- klapą pod "grzybkiem"
- cieniutka warstwą piasku na samej klapie ( w późniejszym okresie z tej warstwy zrezygnowano całkowicie ).
Oto drugi typ wrocławskiego "grzybka".
Wnętrze "grzybka pierwszego typu, na szybie jest widoczna siatka.
Wysłany: Śro 23 Wrz, 2015 00:09 Wyjścia ewakuacyjne ze schronów
Wejdź tu http://www.stowarzyszenie...i-archiwum.html i odszukaj info spod daty 20.06.2007 Znikają fragmenty schronów, a następnie w ikonkę aparaciku.
Kilka zdjęć będących przykładem lokalnego schrono-barbarzyństwa
Temat ten na forum, był swego czasu przybliżony TUTAJ i kontynuowany TUTAJ
W nich układ zabezpieczenia wyjścia standardowy: stalowa klapa, a pod nią krata - obie dwuskrzydłowe. Coś na podobieństwo z Twojego podwórka.
Co do zdjęć z Bydgoszczy - są o tyle ciekawe, że to wyjście 'pojedyncze', zarówno klapa jak i krata są jednoskrzydłowe.