Wysłany: Pon 24 Sie, 2009 21:48
Yellow, powiem Tobie, że materiał super!
Raz, że bardzo egzotyczny, bo nigdy nie byłem na tatarskim cmentarzu - mizarze, dwa że mam pewne przypuszczenia, że jesteś bardzo blisko związana z tym regionem. Jeśli mnie dobrze intuicja wiedzie, to jesteś naszą jedyną korespondentką z tamtych stron!
Tak więc z niecierpliwością oczekujemy na Twoje kolejne relacje!
Wysłany: Wto 25 Sie, 2009 10:53
Mieszkam na Podlasiu od urodzenia więc jestem z nim związana również emocjonalnie miło mi że ten temat Was interesuje. W takim razie częściej muszę się w teren udawać wraz z aparatem . Ale czy naprawdę nie ma na forum osoby z Podlasia??
Wysłany: Wto 25 Sie, 2009 12:14
Ten cmentarz jest użytkowany więc dbamy zarówno o tę część nową jak i tę zabytkową. na podlasiu jest jeszcze jeden cmentarz w Kruszynianach, który warto również zwiedzić
Stara i tak zwana nowa część cmentarza jest szalenie ciekawa.Dla mnie zupełnie obca. Ale nie tracę nadziei że mnie kiedyś będzie dane na własne oczka zobaczyć tą nekropolię. A na razie zwiedzam dzięki Twoim zdjęciom
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 20:38
We wsiach Bohoniki, Kruszyniany mieszka po 3,4 rodziny tatarskie. Większe skupiska są w Białymstoku, Sokółce, Suchowoli, Dąbrowie Białostockiej, Gdańsku.
Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009 14:53
Bohoniki i Kruszyniany to gminy wyznaniowe które skupiają tatarów zamieszkujących Białystok, Sokółkę, Dąbrowę Białostocką i na tych dwóch cmentarzach są mogiły członków danej gminy. Jest jeszcze cmentarz w Warszawie, w Gdańsku. Jeśli ktoś mieszka w innych miejscowościach to raczej rodzina sprowadza zwłoki na któryś z tatarskich cmentarzy bo takie jest życzenie zmarłego lub rodziny.
Wysłany: Pią 25 Wrz, 2009 13:59
Trochę spoza nekropolitalnych klimatów, ale... w Bydgoszczy natrafiłęm na tablicę pamiątkową jakiegoś dowódcy na której były symbole tatarskie... Ze względu na porę dnia i brak sprzętu fotę odkładam do zrobienia w najbliższym czasie. Hmm... jednym słowem napisałem w tym poście tak niewiele konkretów, że aż strach
Potraktujmy go jako zasygnalizowanie tematu
P.S.
Podoba mi się lokalzacja tatarskiego cmentarza przy ul. Tatarskiej
Wysłany: Pią 23 Paź, 2009 20:27
W wojsku polskim służyło wielu tatarów, którzy charakteryzowali się walecznością i oddaniem. Istniał nawet Tatarski Pułk Ułanów im. Mustafy Achmatowicza, nazywany pospolicie jazdą tatarską