Witam! Jestem tutaj nowy więc na początku chciałem się przywitać
Mam na imię Paweł, mam 24 lata. Podobnie jak chyba wszyscy tutaj interesuje mnie przeszłość
Nawiązując do tematu czy ktoś z was słyszał o zamku, który znajdował się w Szarleju? Od paru osób słyszałem, że nad jeziorem mniej więcej na wprost grodziska w Ostrowie Krzyckim znajdują się jakieś jego pozostałości (coś w stylu piwnic, podziemi). Oczywiście trzeba zacząć od tego, że nawet jeżeli coś takiego tam jest to nie wiadomo czy ma to cokolwiek wspólnego z zamkiem. Postanowiłem zgłębić temat i znalazłem artykuł w Magazynie Powszechnym z pierwszej połowy XIX wieku. Oto jego treść:
WIADOMOŚĆ O ZAMKU SZARLEJ W KUJAWACH NAD GOPŁEM LEŻĄCYM
przez Wincentego Hipolita Gawareckiego
„Wiele miast i zamków niegdy znakomitych, znikło powierzchni ziemi w Polsce, zaledwie ich ślad pozostał w historyi. Obowiązkiem jest naszym zbierać o tych grodach pozostałe szczegóły czy to w pismach, czy też w ustach ludu, lub nakoniec, na miejscach gdzie istniały, aby je potomnym podać do wiadomości.
Zamek Szarlej leżał nad brzegiem Gopła, głośnego jeziora w Polsce, właśnie w tem miejscu, gdzie z tegoż jeziora wypływa Noteć; otoczony był dwona fossami wodą z jeziora wpuszczoną napełnionemi, a balami dębowymi wyłożonemi, których dotąd widoczne ślady spostrzegać się dają. Most na łańcuchach zwodzony, dawał wstęp przez przekopy do warowni; mury grube otaczały ją, a wieże wysokie, ozdoby i obrony dodawały. Cały zaś zamek stał na wzniosłem wzgórzu, zapewne umyślnie usypanem ręką ludzką. Z jednej strony jezioro Gopło, z drugiej trzęsawiska, błota, czyniły go niedostępnym; a tak sztuka i natura przyłożyły się do jego umocnienia. Odległość jego od Kruświcy wynosiła w dawniejszych wiekach mil dwie, teraz zaś jest zmniejszona nieco, przez osuszenie błot i rozcieków wody z Gopła, z których powstała dziś obszerna łąka zwana Bachorza. Zamek ten był dziedziczny książąt kujawskich; w rozruchach za panowania w Polsce Ludwika zaszłych, był przez napastnika Władysława Białego zdobyty, i znowu królowi oddany. W roku 1378 Ludwik nadał go lennem prawem Władysławowi księciu Opolskiemu. Za panowania Kazimierza IV Jagiellończyka, czytam w rzędzie kasztelanów kujawskich, iż pisali się niektórzy w Szarleju; zatem wtenczas już Szarlej z dobrami okolicznemi stać się musiały własnością prywatną; teraz należą do familii Kościeleckich.
Z zamku tego ślad w wałach i przykopach pozostał. Przed kilkunastu latami, gdy usiłowano na pozostałym kopcu drzewka zasadzić, kopiąc ku temu doły, znaleźli strzały żelazne, nieznanego kalibru broń i inne wojenne starożytne ułamki. Dziś wieś Szarlej zdobi pałacyk z muru, i porządne zabudowania dworskie i wiejskie, sad owocowy.
Badacza oko spostrzega jeszcze ślady mostu kamiennego przez Gopło do zamku niegdy szarlejskiego prowadzącego. Most ten z wielkim kosztem, niezwyczajną pracą był budowany, zwracając uwagę na głębią znaczną Gopła; drugi podobny temu most łączył zamek kruświcki z kępą wznoszącą się dotąd na Gople, zwaną Rzempowo. Dzieła olbrzymie, godne podziwienia niosą przekonanie, iż budowle i przedsiębrania w wiekach ubiegłych odznaczały się mocą, trwałością, niepoślednią sztuką, że tak powiem, niektóre z nich cudownością!
Zamek Szarlej za pierwszego napadu Szwedów na kraj polski był jeszcze w stanie obrony, lecz przez tychże zdobyty, zburzony został, a następnie nienaprawiany, przez sam czas uległ zupełnej zagładzie, dziś tylko fundamenta z kamieni, i nieco cegły w ziemi pozostało.”
(CZASOPISMO MAGAZYN POWSZECHNY, WARSZAWA, 1839 R., STR. 379.)
Cieszę się. No właśnie jeszcze nie. Jak tylko znajdę czas i pogoda na to pozwoli mam zamiar się tam wybrać. Na razie opieram się na tym co słyszałem. Przypominam sobie, że kiedyś znalazłem też w internecie parę zdjęć owych "piwnic". Wyglądało to ciekawie, niestety nie mogę ich zlokalizować Prawdopodobnie zostały usunięte. Były też tam zdjęcia grodziska po drugiej stronie jeziora i wszystko wyglądało autentycznie.
Niestety nie mogę wkleić linków więc tak. wpiszcie w Google "piwnice szarlej", kliknijcie u góry "Grafika" i 3 pierwsze zdjęcia Podane są nawet współrzędne geograficzne i faktycznie miejsce by się mniej więcej zgadzało
To tylko moja teoria, skoro miałaby to być wieża sama i na górce itd.
Jeśli natomiast trzymać się tego przekazu z pierwszego postu to nie pozostaje nic jak dokładne badanie w terenie Weź jakiś pręt i ponakłówaj ziemię czy nie trafisz na zarys czegoś większego
Powiem tak, od zawsze byłem przekonany, że jest to grodzisko. Jednak według googlemaps grodzisko jest ciut wyżej, gdybyś większą skalę wstawił widać by było 2 okręgi, jeden który pokazujesz, a jeden z "wjazdem".
Mimo wszystko jednak trzyma się wersji, że to grodzisko podobne do tego w Mietlicy.
"Szczególnie intensywne osadnictwo było wokół Gopła w okresie trwania kultury łużyckiej od schyłku epoki brązu, a głównie z okresów Hallstatt C (700-550) i Halstatt D (550-400 lat p.n.e.). Ludność tutejsza miała swoje osiedla na wyspach Gopła. Dwie osady z owego okresu odkryto m. in. na obu wyspach – Ostrowie Rzępowskim i Zamkowym, który obecnie tworzą Półwysep Rzępowski. Chaty w tym miejscu posiadały kształt czworoboków o wymiarach 3 metry na 3,5 metra, były zbudowane z drewna sosnowego, dębowego, grabowego, olchowego, wiązowego, topolowego. Szerokość ulic wynosiła 2,5 m. Trzecia leżała na wyspie oddalonej o 500 m na południe od Ostrowa Rzępowskiego. Czwarta mieściła się na wyspie Szarlej, oddalonej około 4 km w kierunku pólnocnym od Wyspy Zamkowej. Wszystkie te osady posiadały prawdopodobnie charakter obronny. "
"W grudniu 1370 r. przybyło do Dijon poselstwo możnych wielkopolskich, którzy zaprosili Władysława do powrotu na Kujawy i zgłoszenia swojej kandydatury do tronu po śmierci Kazimierza Wielkiego (5 listopada 1370 r.). Mimo braku dyspensy papieskiej 9 listopada 1373 r. pojawił się w Inowrocławiu, gdzie bez trudu opanował miasto i zamek. Następnie z pomocą tamtejszego mieszczaństwa zdobył Gniewkowo, Złotorię i Szarlej nad Gopłem."
"Witamy na stronie Księstwa Gniewkowskiego - jednej z prowincji Królestwa Polskiego... Obejmuje ono dwie kasztelanie: gniewkowską na lewym i słońską na prawym brzegu Wisły, a głównymi grodami tej dzielnicy są: Gniewkowo, Szarlej i Złotoria. "
"Ostrowo Krzyckie – opustoszała wieś (dawny PGR), zlokalizowana na półwyspie, otoczona wodami jeziora Szarlej i rzeki Noteci. Na terenie półwyspu znajduje się poligon wojskowy. Na południowej części półwyspu jest prastare grodzisko – z udokumentowanymi dziejami sięgającymi okresu średniowiecza. W lokalnej tradycji miejsce to nazywane jest też „okopami szwedzkimi”. Nazwa ta ma być związana z czasami „potopu szwedzkiego” (niesłusznie)."
"Roku 1373-go, w sam dzień Narodzenia Najświętszej Panny Maryi [1], Władysław Biały, książę gniewkowski, pokryjomu przybył do Gniezna, i tam w domu burmistrza [2] Hanka, niepoznany, był goszczony; tam zjadłszy śniadanie, gdy został przez gospodarza poznany i obdarowany sokołem, niezwłocznie ustąpił i nazajutrz przybył do Włodzisławia, gdzie samoczwart, bez żadnej przeszkody wszedł do zamku, i, zwoławszy mieszczan, przyjął od nich hołd wierności; następnie, pozostawiwszy w zamku straż, śpiesznie udał się do Gniewkowa. Opanowawszy również i ten zamek, poszedł dalej do pewnej wsi, należącej do Romlika, i tego Romlika, przełożonego zamku Złotoryi, wziął do niewoli, żądając, aby mu zamek Złotoryę wydał. Kiedy zaś do Złotoryi podszedł, mieszkańcy zamku, widząc księcia i zważywszy, że w razie oporu, gotów jest ściąć ich przełożonego, niezwłocznie mu zamek oddali. Tym sposobem książę Władysław jednego dnia bez użycia broni zdobył Włodzisław, Gniewków i Złotoryę. Na drugi dzień rano, w sobotę [3], zgromadziwszy pewną część Włodzisławian i Gniewkowian, podstąpił śpiesznie pod niedostępny zamek Szarlej. Mieszkańcy jego tego dnia jako tako jeszcze się bronili, lecz nazajutrz rano, w dzień niedzielny, wydali mu zamek. Tak więc w piątek, sobotę i niedzielę książę Władysław otrzymał z czołobitnością miasta i zamki Włodzisław, Gniewków, Złotoryę i Szarlej, bez żadnej w swoich ludziach straty, wyjąwszy jednego tylko, imieniem Twoch, którego mieszkańcy w samej bramie zamkowej zabili, gdy poprzedzając księcia chciał wejść do zamku Szarleja.
Kiedy się o tem wszystkiem dowiedział Sędziwój z Szubina, (wielko-)polski oraz tych zamków i miast starosta, jęknął z boleści i ogromnie zaniepokojony tak haniebną stratą tylu zamków, po naradzie ze swoją szlachtą, rozesłał gońców i zebrał dosyć duże wojsko, z którem naprzód obiegł miasto Włodzisław. Król zaś węgierski i polski Ludwik nakazał wszystkiej szlachcie (Wielko)-polski, Kujaw i innych ziem, aby, pod utratą czci i mienia, wspomnianemu Sędziwojowi potrzebną pomoc dla zdobycia pomienionych zamków dali; z tego powodu wielu Kujawian, którzy już przeszli na stronę księcia, opuściło go, usłyszawszy taki wyrok i polecenie królewskie. Widząc to wspomniany książę i nie będąc w stanie oprzeć się potędze królewskiej, a nadto przez niektórych niejako oszukany, zamyślił zdać się na łaskę króla, co też i uczynił. Albowiem gdy Włodzisławianie, przez wojsko królewskie bardzo trapieni, od księcia żadnej pomocy nie spodziewając się, zdali się na łaskę króla pana i w ręce pana Sędziwoja hołd złożyli, więc i książę Władysław, przez niektórych oszukany, pomimo że miał w zamkach Szarleju i Złotoryi dostateczną ilość ludzi i żywności, tak iż rok cały i dłużej mógłby się skutecznie przeciwnikom opierać, owe zamki, prawie niezdobyte, Sędziwojowi na łaskę króla pana ze wszystkiemi narzędziami (obronnemi) [4] oddał [5]. Nie uzyskawszy jednak od króla pana żadnej łaski, dotknięty wielkim niedostatkiem, prawie rok cały w zamku Drdzeń [6]"
"Wieś położona jest na północ od Kruszwicy. Po raz pierwszy wzmiankowana była w drugiej połowie XIII w. jako gród Zagople, z którego później rozwinęła się wieś zwana Szarlej. W latach 1353-1363 właścicielem grodu był książę Władysław Biały. W późniejszych latach wieś wielokrotnie zmieniała właścicieli, którymi byli, m.in.: kasztelan inowrocławski Mikołaj Szarlejski ze Ściborza, Stanisław Marzeniec, rodzina Niemojewskich. W okresie baroku został najprawdopodobniej zniszczony zamek obronny. W 1759 r. w Szarleju urodził się poeta i powstaniec kościuszkowski Jakub Jasiński. Od pierwszej połowy XIX w. do II wojny światowej wieś była w posiadaniu rodziny Szarlejskich." ps. znów Jakub Jasiński ... wszyscy na Kujawach do niego się przyznają, a to przecież rodowity mieszkaniec Pyzdr
"km 61,30 - Wpływamy na Jezioro Szarlej - szorujemy po dnie, bardo niski stan wody za nami wypływają bąble metanu i siarkowodoru niesamowity smród, co chwila sprawdzamy czy silnik ma chłodzenie. Jezioro Szalej do dziś się nie może odnowić po czasach, gdy z pobliskiego PGR spuszczano do niego ogromne ilości gnojówki. Jezioro Szalej, często zwane Małym Gopłem, jest akwenem rynnowym o stosunku długości do szerokości 9:1. Płytkie, zamulone i brudne, brzegi ma luźno zadrzewione, a pobrzeża podmokle, porośnięte szuwarami. Na prawym brzegu w części południowej leży stara wieś Szarlej. Pochodzenie jej datuje się na ok. 4000 lat temu.
Naprzeciw niej, na lewym brzegu, znajduje się okrągła budowla ziemna o średnicy 150m (grodzisko prasłowiańskie), zwana Szwedzkim Okopem. Nad brzegami południowego krańca jeziora znajdują się także pozostałości po innym wczesnośredniowiecznym grodzisku. Środkowa cześć jeziora to poligon ćwiczebny dla istniejącej tu od czasów pruskich jednostki wojskowej. Kilkadziesiąt lat temu wojsko wybudowało w poprzek jeziora dwa drewniane mosty. Dotychczas istnieją w wodzie pozostałości po nich w postaci rzędów pali wystających częściowo nad wodę. Pod woda, w pobliżu mostów, można trafić na zatopione niebezpieczne dla jachtu szczątki. Dla pewności po jeziorze Szarej należy pływać w osi lustra wody. Względnie wygodnym miejscem do podejścia do brzegu są resztki umocnienia brzegowego parku należącego do dworu w Łojewie - miejscu urodzenia pisarza Stanisława Przybyszewskiego. Obecnie w bardzo złym stanie. Około 200m za parkiem piaszczysty pas przybrzeżny zwany przez mieszkańców Łojewą plażą (nie polecamy)."
Luter ale ten drugi okrąg, o którym mówisz to chyba nie jest w ogóle wzniesienie. Google Earth nie pokazuje tam żadnej różnicy wysokości, a w tym niżej tak
Czy ten wyżej to nie jest jakiś "twór" stworzony przez wojskowych?
Cryssmar, to, co wstawiłeś wyżej, to jest grodzisko. O ile pamiętam z wizyty tamże, to dokładnie taka była lokalizacja. Zresztą porównaj to ze zdjęciami z mojego bloga - wszystko się zgadza.
Z kolei po drugiej stronie wielkiej wody - na załączonej przez Ciebie fotce - dokładnie w prawym dolnym rogu (tam, gdzie są krzaki) zaczyna się górka, w której są przedmiotowe piwnice.
Nie, póki co nie. Troszkę przeszkadza podmokły teren po zalewach i strach przed "życzliwymi", w końcu to chyba prywatna ziemia i najpierw musiałbym załatwić zezwolenia gospodarzy.
Zarówno grodzisko jak i szczątki zamku są na zamkniętym terenie wojskowym a konkretnie jest to poligon. Wszystko ogrodzone płotem i powywieszane tabliczki ,że przebywanie na tereni grozi śmiercią.
Ostatni będąć w Kruszwicy archeolog z którym rozmawiałem wspominał o tunelu pod Gopłem który łączył zamek Kruszwicki, Kolegiatę i zamek w Szarleju. Cała konstrukcjia była z drewna dlatego cieżko jest ją zlokalizować.
Można co najwyżej podjechać pod brame poligonu ,chyba że ktoś ma jakaś łódź Wydaje mi się że jest to stanowisko archeologiczne i mam nadzieje ,że nie strzelaja z armat w tym miejsu.
Z jednej strony to dobrze bo ludzie nie łażą i nie zaśmiecaja.
O grodzisku wiedziałem, że jest niedostępne, ale myślałem, że do ruin zamku jednak można się dostać. W końcu to jest po drugiej stronie jeziora. No ale cóż... Wielka szkoda
Karol Kopeć w swoim przewodniku po Inowrocławiu w roku 1933 pisze (pisownia oryginalna):
"W pierwszych wielkach po Chr. rozpoczynają się na ziemię kujawską najazdy coraz to innych plemion germańskich. Najazdy ich trwają lat kilkaset. Ludność broni się zaciekle przed wrogami i w tym celu wznosi cały szereg ziemnych warowni (t. z. wałów szwedzkich) które podziśdzień można zobaczyć w Szarleju, Wielkiej Kołudzie, Lisewie Kościelnem, Kościelcu, Gniewkowie i Kruszy Zamkowej."
Nigdy nie interesowałem się tym, czy takie obiekty ziemne prztrwały do dzisiaj, a jeśli tak, to w jakiej formie. Może warto to sprwdzić? O ile Szarlej mam sfotografowany dość dokładnie, to reszta obiektów jest dla mnie zupełnie nieznana.
Ostatni będąć w Kruszwicy archeolog z którym rozmawiałem wspominał o tunelu pod Gopłem który łączył zamek Kruszwicki, Kolegiatę i zamek w Szarleju. Cała konstrukcjia była z drewna dlatego cieżko jest ją zlokalizować.
Czasem nie ten sam archeolog, co wyznaje teorie o podziemnym połączeniu, które miało łączyć strzeleńskie wzgórze klasztorne z oddalonym o 10km klasztorem w Markowicach?
Co do postu Amona udało mi się "satelitarnie" ustalić:
- Gniewkowo -> chodzi o Ostrowo koło Wierzchosławic - wał widoczny, 2m wysokości
- Kołuda Wielka -> chyba najlepiej zachowana z wymienianych - ciężki teren - gdy wpiszemy w googlu "okopy szwedzkie Kołuda Wielka" to wyskoczą zdjęcia z oddali.
Krusza Zamkowa -> zlokalizowane miejsce, obecnie stoi na tym miejscu jakiś budynek, możliwe że nie zachowało się nic lub prawie nic.
Szarlej -> Ostrowo Krzyckie - o którym po części tu mowa - najlepiej zachowany.
Kościelec -> teren parku, obecnie chyba prywatny, bez wizji lokalne ciężko stwierdzić stan, jednakże kształt widoczny z satelity
Nie udało mi się zlokalizować następujących grodzisk:
Grodzisko(okop szwedzki) znajduje się też w Kamieńcu, wieś leży na granicy Kujaw i Wielkopolski jest dosyć dobrze zachowany i trudno dostepny jedynym sposobem dotarcia tam jest przepłyniecie łodką na drugą strone jeziora, postaram sie wrzucić w najblizszym czasie jakies fotki, powiecie co o tym sadzicie, czesto tam wpadam, opowiedział mi o tym miejscu dziadek, popłynałem sprawdzić. widać wały o wys ok 2 m, rozciagajace sie na około 200m od strony jeziora, teren pokrywają wielkie bagna i moczary latem i wiosna teren jest prakrycznie niedostepny, najlepiej wybrać się tam jezienią i zimą, okop to ostoja zwierząt spotykam tam stada saren , dzików jeleni, zające borsuki dosłownie wszystko nawet żurawie choć to chyba rzadko spotykane w tych terenach. Niebawem wrzuce foty
Nie udało mi się zlokalizować następujących grodzisk:
Lisewo Kościelne, Liszkowo, Borkowo.
Wszystkie te grodziska jak i wiele innych znalazła osoba "krzysztofk. Materiał w podanym poniżej linku jest o tyle ciekawy ,że wszystko zaznaczone jest na mapie, są zdjęcia i krótkie opisy. Generalnie gratulacje dla tego Pana, kawał dobrej roboty . Polecam przejrzenie całego profilu.
Godna polecenia jest strona FB zajmująca się tematyką miejsc, o których piszecie powyżej. To strona projektu edukacyjnego Terra Incognita - wokół inowrocławskich grodzisk. Zorganizowano nawet konferencję naukową, wydano książkę o tych grodziskach, zrobiono zdjęcia lotnicze, itp. Jest tam też link do reportażu TVP o grodzisku w Borkowie. Szykują się też poważniejsze przedsięwzięcia za dotacje unijne.
Ponieważ nie mogę podać linku - proponuję wpisać na FB - Terra Incognita - projekt edukacyjny
Widzę że rozmowa poszła w stronę grodzisk z okolic Inowrocławia, szkoda że cztery lata temu nie byłem jednym z zainteresowanych okoliczną historią . Kilka dni temu odwiedziłem ruiny w Szarleju więc odświeżam temat zdjęciami.
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Ruiny otoczone są zabytkowym parkiem z drugiej połowy XIXw. Park jest oczywiście zaniedbany. Przy parku znajduje się dwór chyba zamieszkały. Znajdowała się tu również osada z epoki kamienia, możliwe że w tym samym miejscu co park.
Wysłany: Wto 21 Lut, 2017 16:25 zamek w szarleju
Kawał interesującej wycieczki
Super, że są foty, zwłaszcza że po tych sprzed lat niewiele na forum zostało (albo wcięło, albo autorzy sami usunęli...).
Spieszmy się focić, obiekty tak szybko niszczeją...
Okaże się niedługo, że już "po obiekcie"
Swoją drogą, aż dziw bierze, że tak niewiele o tym miejscu wiadomo!?
Wysłany: Śro 14 Mar, 2018 11:32 Zamek w Szarleju
Wstawiając zdjęcia, nasuwa mi się taka refleksja...
Aktualnie trwają prace rozbiórkowe Pomnika Wdzięczności w Inowrocławiu (o którym piszemy na naszym forum tutaj: -> Pomnik Wdzięczności w Inowrocławiu.
Ile to kosztowało? Doczytajcie na lokalnych portalach... A gdyby tak te pieniądze przeznaczyć na jakiś szczytniejszy cel, jak np. prace badawcze na tym terenie?
No cóż... Tyle, co sobie popiszemy...
Zapraszam do zdjęć
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat: