FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA ROK ZAŁ. 2006 www.stowarzyszeniebastion.com
Zamek w Radzyniu Chełmińskim
Autor
Wiadomość
Immelmanka
młodszy drużynowy
Wysłany: Pią 26 Sie, 2011 02:13 Zamek w Radzyniu Chełmińskim
kilka współczesnych:
i jeszcze miniaturowa rekonstrukcja:
Zagadka?
Kto wie skąd się wziął na ścianie zamku ten znak?
drFaustus
komendant zgrupowania
Wysłany: Nie 28 Sie, 2011 03:14
Na zagadkę nie znam odpowiedzi (pierwsze co nasuwa mi się na myśl, to że to Ty wydłubałaś ).
Zamek - wg mnie jedna z piękniejszych ruin w naszym kraju.
Hmm... aż dziwne, że do tej pory nie było go na forum (w zdjęcie m-ca kiedyś fotkę jakąś wstawiałem ).
Wieżyczki obydwie zaliczyłaś?
Ładna ta makieta, pozwalająca uzmysłowić sobie jak wyglądało pierwotne założenie tego miejsca.
Luter
komendant drużyny
Wysłany: Nie 28 Sie, 2011 14:08
Ja wiem skąd Z pewnego filmu o pewnym samochodziku i templariuszach
Ruina rzeczywiście urokliwa, trudno znaleźć coś bardziej malowniczego i pięknego.
Wieżyczki obie zaliczyłem co w przypadku tej drugiej i moimi gabarytami nie jest łatwe.
Z tego co pamiętam jest możliwość np. wzięcia ślubu na zamku w ex. sali kościelnej.
Fotek nie wstawię bo robione były komórką .... od taki spontaniczny wypad w zeszłe lato.
Immelmanka
młodszy drużynowy
Wysłany: Śro 14 Wrz, 2011 20:03
W zamku nie tylko można wziąść ślub co później wykształcić dziecko. W piwnicach odbywają się zajęcia dla dzieci.
Widok z obu wież zachwycający. Miejsce niezwykle malownicze. W nocy nieco straszne!
Kustosz opowiadał, że cegły z zamku w Radzyniu posłużyły do odbudowy zamku w Malborku.
drFaustus
komendant zgrupowania
Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 00:17
No proszę, dewastacja w szczytnym/wyższym celu usprawiedliwiona
Podobnie robione z innymi zabytkami (marmury i inne fanty z Kamieńca Ząbkowickiego można podziwiać w Pałacu kultury i Nauki )
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!
Administracja forum nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy - są one własnością ich autorów.