Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 00:55 Zamek w Pucku
Ruiny zamku krzyżackiego nad Zatoką Gdańską, która gościła mnie w chwili robienia zdjęć nieziemską ulewą i burzą dla towarzystwa
Mało tego, to jeszcze nie mogłem go namierzyć w terenie
Współcześnie kompletnie nic ciekawego, co zresztą widać na załączonych zdjęciach. Pierwotnie zbudowany był w stylu gotyckim w XIV wieku, na planie czworoboku z dziedzińcem i wieżą.
Po wojnie trzynastoletniej znalazł się w granicach Polski. W 1520r. został zniszczony przez Krzyżaków. Po odbudowaniu przez Wejhera w czasie wojny trzydziestoletniej zdobyty przez Szwedów.
Doszczętnie zniszczony prawdopodobnie w XVII-XVIII wieku. Zachowały się resztki murów i piwnic.
W ubiegłym roku prowadzono jeszcze badania archeo w części stajennej.
Każdorazowe badania zakańczano powtórnym zasypywaniem odkrywek, stąd też brak większych śladów "na zewnątrz -dla oka".
Współczesny widok zamkowego wzgórza, skrywający pod ziemią relikty warowni:
Na tym wzniesieniu znajduje się interesujący kamienny słup...
Na ścianie którego widać jakby miejsce na tablicę/inskrypcję?
(Punkt wysokościowy?)
I rzut oka na wystające resztki murów:
Podsumowując: nie polecam jechać tam celowo, chyba że ktoś ma parcie na to by (podobnie jak ja) skreślić z listy nieodwiedzonych zamków.
Zaliczony, nie do odwiedzenia na długie lata, chyba że coś odsłonią