Wysłany: Nie 03 Lip, 2011 13:33 Zamek w Oświęcimiu
Zamek pochodzi z XIII wieku,do dziś pozostała z tych czasów wieża,reszta to późniejsze dokonania.Stoi na brzegu Soły zaraz przy wjeździe do miasta od strony Tychów.Obecnie po remoncie jest siedzibą muzeum.
Widok od strony wjazdu do miasta,po prawej widać fragment mostu o którym w stosownym dziale:
Wysłany: Nie 03 Lip, 2011 19:28
Jestem w szoku
Czytam od góry posty i jeszcze nie dotarłem do zamków, tylko zawisłem na mostach, w których to poprosiłem o zamek w Oświęcimiu, a tu taka niespodzianka
Dzięki wielkie
Niestety, musiałem go sobie odpuścić na rzecz obozu, w którym to kilka godzin robiłem materiał na stronkę (nie ukazał się, a to już z 2-3 lata temu było )
Widziałem tylko to co na zdjęciach,byłem "w przelocie",pochłaniał mnie zupełnie inny temat.Wszystkie dotychczasowe wieści z Oświęcimia to tak "przy okazji".
Zamek w Oświęcimiu – budowla wzniesiona w średniowieczu na szczycie wzgórza, na prawym brzegu rzeki Soły w Oświęcimiu.
Zamek widziany od wschodu, wieża po prawej w remoncie (2008)
Zamek składa się z XIII-wiecznej wczesnogotyckiej wieży obronnej krytej dachem, dwukondygnacyjnego, podpiwniczonego budynku wzniesionego na planie prostokąta (stare skrzydło zamku z początku XVI wieku) i łącznika z lat 1929–1931 wybudowanego na miejscu starszej zabudowy. Znaczną część fortyfikacji zabrała zmieniająca przez wieki swój bieg rzeka.
Na wzgórzu zamkowym znajdują się resztki murów obronnych, bastei. Pod zamkiem ciągną się dwa tunele: starszy (zbudowany przed 1914 r.) i drugi wydrążony przez Niemców (1940–1944). Tunel ten pełnił funkcję schronu przeciwlotniczego.
Wysłany: Nie 27 Paź, 2013 20:08
Znakomite uzupełnienie zdjęć śp. Pmck.
Przy okazji uzupełniam "dziurawy" po przenosinach temat przenosząc tu ww. zdjęcia.
Te płytki na podłogach trochę się gryzą ??:
Sentyment do radioodbiorników lampowych mam osobisty
No i sztolnia... to nie lada gratka - masz może z niej zdjęcia?