Wysłany: Pią 18 Cze, 2010 15:17 Zamek w Gostyninie
Zamek w Gostyninie... Nie zrobił na mnie szczególnego wrażenia...
Po prostu spodziewałem się czegoś innego niż zastałem
Wczorajszy upał przysłużył się za to malowniczym zdjęciom
Kiedyś wyglądał tak - http://www.zamki.pl/?idzamku=gostynin, czyli wzgórze stało puste (oprócz kościoła, postawionego na dawnych zamkowych fundamentach).
Byłem na otwarciu zamku w zeszłym roku. Później zjawiłem się tam jeszcze raz, żeby przerazić się wyglądem wewnętrznym. Niestety stał zamknięty na cztery spusty.
Jak dla mnie jedna wielka porażka. Ten klinkier i z tyłu drzwi "ala hipermarket" dopełniają czarę goryczy. Żal, że zezwala się w Polsce na tak skandaliczne traktowanie zabytków.
Kościół nie do końca powstał na fundamentach zamkowych. Podczas jego budowy wykorzystano wieżę i fragmenty murów, które ocalały. Stały się one częścią kościoła, który powstał w 1830 roku, pod czujnym okiem mojego ulubionego architekta tego rejonu - Hilarego Szpilowskiego. Był to kościół ewangelicki. Do dzisiejszego dnia obok niego zachował się cmentarz, a na nim również monument upamiętniający poległych żołnierzy w I wojnie światowej.