Zamek w Drzewicy został zbudowany w latach 1527-1535 przez arcybiskupa gnieźnieńskiego Macieja Drzewickiego, w stylu gotycko-renesansowym. Arcybiskup wybudował go na skraju miasta, nad rzeką Drzewiczką, otoczył dwiema fosami i dzielącym je wałem ziemnym. Budowla stanęła na planie regularnego, zbliżonego do kwadratu prostokąta. W jej systemie obronnym istotną rolę odgrywały cztery kwadratowe wieże usytuowane w narożach założenia. Niestety zamek spłonął w 1814 roku. Po tym wypadku nigdy nie został odbudowany i popadł w ruinę.
Do naszych czasów zachowała się bryła zamku i mury wewnętrzne praktycznie biorąc niezmienione od chwili powstania.
Zgadzam się. Aż się serce kroi jak się patrzy jak to popada w ruine
Zamiast jakoś dbać o to to lepiej niech się wali
Przecież na turystach by zarobili na utrzymanie tych obiektów ale taka jest nasza polska. Lepiej kasiorke zawinąć dla siebie niż poświęcić ją na jakiś cel.
Dlatego czasami lepiej jak ten co ma kasiorę wyda ją na jakiś słuszny cel.Iniech tam robi hotel byle obiekt był utrzymany na poziomie.No i zeby można było z obiektu skorzystać turystycznie-prawda...
Tak! Oczywiście. Całkowicie się z Tobą zgadzam. Żeby było to chociaż rozwiązane tak jak w Golubiu Dobrzynie. Każdy tam jest zadowolony. Robią bankiety, wesela, jest restauracja,hotelik i do tego połowa zamku do zwiedzenia z przewodnikiem. A z tego co słyszałem zajefajnie jest tam być na Sylwestra bo organizują co roku
Też bym chętnie spędziła Noc Sylwestrową na zamku Golubiu.Ale mam znajomych co spędzili tam sylwestra.Byłoa dziczrzna i takie różne bajery.Ponoć było super!!!
Pozwolę sobie wstawić kilka fotek z zamku w Drzewicy
[EDIT by ADMIN]: W związku z nie działającymi zdjęciami zostały usunięte puste "dziury" po nich. W miarę możliwości autor proszony jest o ich "reanimowanie"
Wysłany: Wto 17 Lut, 2009 01:39
Wiem, wiem, dlatego chwalę
Prawda jest taka, że warto chwalić bo to stymuluje do dalszych działań.
Zamki - te są ze mną od zawsze, podobnie jak "bunkry", stąd mam do nich słabość i darzę je szczególnym sentymentem.
Zawsze marzyła mi się stronka o zamkach... Ale dziś jest już ich tyle i do tego bardzo dobrych, że pozwolę sobie im pokibicować z boku. Dlatego też fotografuję w miarę możliwości jak gdzieś jestem w terenie te obiekty.
Fajnie, że jest nas tu więcej - osób które nie przechodzą/przejeżdżają obojętnie obok, a nawet częstokroć specjalnie zbaczają z trasy (o ile sam zamek nie był jej celem), by zwiedzić, sfocić, a na końcu podzielić się nim z innymi
Dysponuję tylko tak nie ciekawym zdjęciem.Nie było dane mnie wejść do środka.Pozamykane było na " cztery spusty".Jedyne co mogłam zrobić to wcisnąć aparat w szczelinę w bramie wjazdowej.I do tego pod słońce.
Ten dworek szacowany na XVII wieczny, prawdopodobnie był budynkiem usługowym wobec zamku.. dworek stoli obok fosy, kilkanascie metrów od zamku.Widok tyłu dworku.