Za dwa dni jadę nad morze, będę przejeżdżał w okolicy Piły. Czasu nie będę miał za wiele, ale chciałby zobaczyć co nieco.
Wiem, że bunkier stoi na drodze 188 w kierunku Złotowa, jeśliby ktoś wskazał jakiś szczególny element topograficzny ewentualnie, który kilometr? byłbym wdzięczny.
W drodze powrotnej mógłbym znaleźć w tym rejonie godzinkę, może jakąś sugestię od kolegów?
Wysłany: Czw 07 Cze, 2012 21:05
Jeśli dobrze liczę to już jesteś w terenie
Przy tych na Złotów nie byłem. Raczej operowałem w okolicach drogi na Bydgoszcz oraz w rejonie dzisiejszej obwodnicy (połączenie drogi z Bdg. na Poznań)
Byłem, widziałem – klasyczny Heinrich. Podobał mi się. Przejeżdżałem w tej okolicy wielokrotnie, ale nie zjechałem z trasy aby go zobaczyć. Tym razem mi się to udało.
Serwis fotograficzny tego miejsca jest dość przyzwoity, ale wydaje mi się, że każde dodatkowe ujęcie może wnieść nowe wartości.
Faustusie, oczywiście jest to inny bunkier niż prezentowany wcześniej przez ciebie. Ten mieści się około 2 kilometry na trasie 188 na Złotów, po zjeździe z 10-ki. Wiem, że przedstawiany przez ciebie bunkier, że stoi gdzieś przy zjeździe z 11 na 10-kę, ale przejeżdżając dość szybko go nie zauważyłem. Niedługo będę przez ten rejon ponownie przejeżdżał, dlatego będę wdzięczny o dokładną wskazówkę topograficzną. Miło poobcować bezpośrednio z betonem.
Przejeżdżałem w poniedziałek w okolicach Piły i celowo jechałem obwodnicą 10 na 11, aby zlustrować Heinricha na wzgórzu. Rzeczywiście położony jest malowniczo.
Oczywiście Faustusie, przy każdej okazji postaram się dorzucić coś ze spostrzeżeń z okolicy Festung SchneidemĂźhl.
Doskonale wiemy, że forma bunkrów jest taka sama, ale każda jednostka jest jednak inna, i to jest dla nas bezcenne.
Staram się zobrazować obiekt wszechstronnie i czasami nawet przesadnie w odniesieniu do otoczenia, ale myślę, ze to tylko pomoże w kolejnych odwiedzinach tych kolegów, którzy jeszcze tego nie zauważyli.
Jeszcze mam kilka fotek zewnętrznych tego samego Heinricha.