Wysłany: Wto 16 Sty, 2007 04:16 Gniewkowo
Przeszukując sieć natrafiłem na aukcję na której licytowany jest ciekawy znaczek.W nawiązaniu do działu "Okolice" tym samym stał się on przyczynkiem rozpoczęcia wątku Gniewkowa,którego niemiecka nazwa brzmi Argenau
madmax to co zamiesciles to nie jest znaczek pocztowy tylko reklamowy ktory dostawalo sie w sklepach przewaznie kolonialnych przy zakupach na jego odwrocie jest zawsze reklama, a poza tym to co do oryginalnosci to bym bardzo w to watpil, w Inowroclawiu tez takie wychodzily tyle ze z herbem Ina, za idealne jak na moj gust.
przyznaje sie madmax mieszkałem niedaleko a pan admin mnie tu stymuluje abym napisał co nieco o historii miasta(tak mysle ze o to chodzi),napisze na sto % tylko pare szczegułów zweryfikuje aby korekt nie wprowadzac,a co do zdjecia to jest ulica Torunska na której teraz jest mój zakład pracy,widac szkołe i niegys istniejacy zakład "Wosko-chemia",nie ukrywam zaskoczenia z posiadania tego zdjecia
Wysłany: Nie 12 Lip, 2009 22:40 Witam po długiej nieobecnosci...
Witam wszystkich,niestety dosc długo mnie tu nie było z przyczyn czysto technicznych.Obiecałem ze wypowiem sie co nie co na temat historii Gniewkowa i mam zamiar wywiazac sie z obietnicy na dniach a o ile jeszcze pogoda pozwoli podesle pare ciekawych fotografi-pozdrawiam wszystkich.
Przyznam zdjecia dosc trafne historycznie i gratuluje wiedzy w tym zakresie.
Niebawem podesle zdjecie budynku gdzie znajdowały sie biura hitlerowskie i gdzie dochodziło nawet do mordowania cywilów gniewkowskich(to akurat wiem od naocznego swiadka)-a cały paradoks polega na tym ze mieszkałem w tym budynku i w tych samych pomieszczeniach przez 20 lat-czyli od dziecka a dopiero niedawno dowiedziałem sie co tam sie działo.
Wysłany: Śro 23 Wrz, 2009 15:41
Druga, to prawdopodobnie dom dziecka...czynny do tej pory.Natomiast ostatnia fota według autora to również budynek szkoły ale nie kojarzę tego obiektu....
No to pojutrze ''szturm na Argenau''..........z aparatem.
Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 21:36
''Mówisz i masz'' Niestety, kompletu nie ma ...
Mam tylko fot 3 i 4 .
Przyznam się bez bicia, że budynku M-GOK po prostu zapomniałem ''zahaczyć'', natomiast fota nr 2, przedstawia obecny dom dziecka, ale zdjęcie było robione z wieży ciśnień.Jutro podzwonię po różnych instytucjach i dowiem się, czy jest szansa na wdrapanie się na górę.
Fotka, którą drFaustus zamieścił kilka postów wcześniej, również pochodzi z tej serii i została zrobiona również z perspektywy wieży.
Wysłany: Wto 06 Paź, 2009 11:24
W związku z obietnicą, wejścia na wieżę i zrobienia fotek, zostałem poinformowany, że jest to tymczasowo niemożliwe.Jak poinformował mnie kierownik działu wodociągów, okna wieży są zabezpieczone drobną siatką stalową, której nie da się szybko zdemontować.Tak więc możliwość zrobienia fotek, jest raczej mało prawdopodobna . Celem takiego rozwiązania jest zabezpieczenie wnętrza wieży przeciwko zagnieżdżaniu sie tam ptaków.
Jednocześnie zostałem zapewniony, że brak zgody nie jest spowodowany złą wola kierownictwa, które jest przychylne wszelkim inicjatywom historyczno -turystycznym.
Wysłany: Czw 08 Paź, 2009 19:31
Czy zamieszkująca w nim młodzież niemiecka to były też sieroty, czy raczej jakaś formacja? Np: Hitlerjugend (a w jego strukturach: Bund Deutscher Mädel, Jungmädelbund, Deutsches Jungvolk, , Glaube und SchĂśnheit)
Tak poza tym to dla siostry Twej drogiej za info! (Czyli "Twoja Droga" ma siostrę? Hmm... kolejne dwie osoby dochodzą... )
Co do niemieckiej młodzieży - siostra droga moja nie wie ale postaram się znaleźć gdzieś tę informację 8)
Pół godziny później - to sieroty chyba nie były niemieckie Domem dziecka dla niemieckich sierot był na przykład pałac w Runowie-Młyn. Z Gniewkowem powiązania znaleźć nie mogę Wciąz szukam ....
w kwestii budynku przy ul. Kolejwej (obecny dom dziecka) - zanim budynek ten zaczął pełnić rolę domu dziecka, nie był on ani szpitalem, tylko domem opieki społecznej.