Idąc do pracy kiedyś tam, mijałam co dzień ten cmentarz.Był bardzo ładnie utrzymany, zadbany.Były zakusy aby ten cmentarz zlikwidować. Na szczęscie zaniechono ten koszmarny pomysł. A tak na marginesie park wprost uroczy. Wiele scen filmowych tu nakręcano.Tak że park i cmentarz w parku od wielu lat są na jednym terenie.
Muszę jeszcze dopisać że park im.Poniatowskiego docelowo nie był cmentarzem.Był i jest ślicznym parkiem z wieloma fantastycznymi budynkami. Jak pałacyk,altany korty tenisowe.Mam zdięcia wstawię innym razem.Po działaniach wojennych zostali tu pochowani żołnierze Armii Czerwonej.
Wysłany: Pią 27 Mar, 2009 15:53
Dla tych co pominęli do tej pory działa "Miasta Polski", a w nim temat Łodzi przypomnę ciekawe zdjęcie, wg podpisu wskazujące właśnie na jego lokalizację w HJ Park:
Trochę to zajęło zanim zidentyfikowaliśmy je w terenie
Znam to miejsce bardzo dobrze.Te budynki tak wyglądały kiedyś.Chodziłam tam jako dziecko na imprezy zakładowe.Są to budynki dawnej Wyt.Filmów Fabularnych w Łodzi.Zdięcie zrobione od strony tzw. wejścia dla aktorów.Bo wejść było kilka.Po prawej stronie widoczny czerwony daszek to dziś już nieczynna plebania.Obok jest kościół.To miejsce w dniu dzisiejszym wygląda zupełnie inaczej.Jedynie dziś już nieczynna plebania wygląda tak samo.Jedynie obrosła krzakami.Ale to były iprezy jak z bajki.
Te budynki znajdowały się na skraju parku im.Poniatowskiego.Stanowiły całość z parkiem.Dziś dzieli je kilku pasmowa ulica.Tak ze zniknął też kawał parku.
I uzupełniam temat o wspomniane wcześniej budynki: pałacyk i altana:
Mam kilkoro znajomych w Łodzi. Jak do nich zawitam muszą mnie koniecznie tam zabrać. Zresztą Łódź ma wiele ciekawych miejsc, które muszę odwiedzić. To w końcu to przedwojenne miasto trzech kultur.
Generale, nie omieszkam skorzystać z zaproszenie . dzieli nas zaledwie 160 km, czyli 2 godziny jazdy, a dla takich przyjaciół, to żadna przeszkoda. Obmyślaj plan dalszego zwiedzania Łodzi
No i się wydało z kim w weekend "buszowałem" po Łodzi
Generale, Towarzystwo jedyne w swoim rodzaju tzn: wspaniali przyjaciele którzy nawzajem mogą na siebie liczyć! I to jest w życiu ważne
nio i wydało się Szeregowy z kim buszowałeś po Łodzi A ja ..... Zostałam zdemaskowana!!! przez Generała. Mi też było miło pobuszowac z Wami po parku Poniatowskiego. Pomimo iz zdrówko mi trochę szwankowało a chora nerka dawała się we znaki ekipa się wybrała do apteki żeby mnie poratować medykamentami i pomogło. Prawdziwi przyjaciela,pomogą w potrzebie - dziękować,dziękować
No, nareszcie wiesz kto jest Twoim przyjacielem, to prawda, że ich poznaje się w biedzie tacy są najcenniejsi, bo sprawdzeni, a nie jakieś "farbowane liski"
Niestety siła wyższa... będzięcie mieć męski wypad, ja następnym razem do was dołącze na pewno.Bardzo żałuję że nie mogę jechać,stęskniłam się za Twierdzą Modlin i fortami.