W moje wspomnienia, te dobre i złe również. Nogi bolały tak stać bez ruchu, a kręgosłup, to już w ogóle. Co by jednak nie mówić i jak teraz nie oceniać historii, ginęli jednak i oni na naszej ziemi..
W Baligrodzie w Bieszczadach też jest cmentarz żołnierzy radzieckich poległych w tamtym regionie.Cmentarz było bardzo przez władze zadbany.Wszystko w idealnym ładzie.Kiedy tam byłam z synem dotarł do Baligrodu starszy pan który po bardzo wielu latach na tym cmentarzu odnalazł mogiłę brata.Wzruszeń końca nie było.
deepdarknessie, ale masz ksywke, jak się to odmienia... Otóż ja byłem w wojsku w Gliwicach w końcówce lat 80-tych, wtedy, jeszcze dbano o ten cmentarz. Po fotkach widzę, że chodniki są pozapadane, trawę ktoś tam raz na jakiś czas pewnie i przytnie. Wtedy wszystko wygladał jak z pod stępla.
Twój pomysł z nagonieniem tych nierobów, do pracy bardzo mi się podoba! Ale wiesz jaki krzyk w tej sprawie zaraz by podniosły, różne organizacje broniące praw więźniów, aż strach pomyśleć. A tak wracając do tematu, to dawno temu odwiedziłeś ten cmentarz? Największa Ty z ciemności
Wysłany: Śro 17 Cze, 2009 22:48
Albo odpracowanie w czynie społecznym kar zasądzonych w sądach grodzkich Robią tak w kraju zaprzęgając zasądzonych do sprzątania ulic, kopania rowów, więc taki "lajcik" na zieleni nie powinien nikogo wzburzyć
Był to pośredni punkt wycieczki w drodze do wieży ciśnień stojącej zaraz obok cmentarza.
Odwiedziłem też w tej okolicy spichlerz koszarowy przebudowywany na lofty,
ale o tym może wspomnę w innym dziale na forum 8)
Na pewno będę śledził tematy Gliwic, mam do nich sentyment. Dwa lata tam spędziłem, ale też dwadzieścia lat nie byłem. Zapewne zmieniło się to miasto nie do poznania. Masz możne fotki centrum Gliwic? Pamiętam, że były tam piękne stare kamienice.