Przy okazji polowania na wieżę ciśnień, która jest już na łamach forum, natknąłem się na piękny zabytek, który jak to w naszym kraju bywa chyli się ku upadkowi, czy raczej już leży.
nie podniesie się - to pewne. Dlatego zanim całkiem zniknie z pola widzenia, spójrzmy na niego i oczami wyobraźni spróbujmy przywołać czasy jego świetności.
Na pierwszym planie obrotnica - w nawet niezłym stanie:
W tle "zajezdnia" dla parowozów. Niestety pusta, bez reliktów wyposażenia. Najciekawsze i najładniejsze okazały się wrota:
Widok na wspomnianą wieżę ciśnień (o interesującej architekturze):
Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 15:07
Bardzo ładna, super miejsce. Ale widać że zegar nieustannie tyka...Ta parowozownia przecudowna.
Zaciekawił mnie ten temat, więc pogrzebałem trochę:)
Oto efekty:
- parowozownia była pięciostanowiskowa
- parowozownia miała w okolicy swój niezależny status i zabezpieczała pracę tendrzakom, póżniej wagonom motorowym rodem z Węgier.
- biekt posiada pięć stanowisk z kanałami, posiadał niewielką przybudówkę z zapleczem socjalnym dla pracowników (rozebrana w 1992 roku). Jeżeli wahlarz to i obrotnica, niewielka, napedzana ręcznie, wyprodukowana prawdopodobnie w zakładach KRUPP (opis nieczytelny).
Obiekty te umieszczono we wschodniej części stacji, do których doprowadzono dwa tory przechodzace przez punkt załadunku węgla (nie istnieje, pozostała ława betonowa) i kanał oczystkowy (istnieje, częściowo zawalony).
- Obrotnicę próbowano rozebrać ale przerosło to możliwości złodziei.
Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 15:30
No extra info! Slash, brawo
Ława betonowa faktycznie jest:
W bliski sąsiedztwie od niech, tuż przy wieży jest paśnik dla pszczół - "ulnik" Więc wolałem nie prowokować mieszkańców i nie zapuściłem się głębiej w gąszcz
Wydaje się, że po Twoim wpisie następnym razem poszukam sygnaturek tego Kruppa