Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 00:06 Stare gry planszowe
Tak się zastanawiam, czy darzycie sentymentem jakieś szczególne gry z Waszej młodości, dzieciństwa?
"Stare" to pojęcie względne, dlatego też chciałbym przyjąć górną granicę jako koniec lat 80-tych ubiegłego wieku.
Może jesteście w posiadaniu swoich ulubionych planszówek bądź innych gier (np. Lotto)?
"Stare ale jare" - w myśl tego powiedzenia wielu producentów wypuszcza na rynek wszelkiego rodzaju remake dawnych gier.
Kto je kupuje? Myślę, że w większości Ci, którzy sami na nich się wychowali, korzystając z możliwości obdarowują swoje dzieci "częścią swojego dzieciństwa".
Ciężko się przebić z klasyczną planszówką mając za konkurencję aktualną technologię i gry komputerowe (w tym planszowe na monitorze ).
Zapraszam do tematu
Na jego dobry początek "klasyka"- Manewry Morskie, wersja z 1986 roku:
Manewry morskie - bardzo ciekawa gra , wymaga zastanowienia, strategii, ma w sobie coś z pokera , jedna partia trwała nieraz ponad dwie godziny, miło wspominam.
Wysłany: Pon 26 Lis, 2012 14:05
Gustek, rewelacja!
Wyjąłeś mi to z szafy - że tak napiszę
Myślę tu o Fokusie Po latach nabyłem go na Allegro
Bazując na sentymencie do tej gry, w którą graliśmy w wakacje jak przywoził ją kolega z W-wy.
Magiczną siódemkę kojarzę, ale nie miałem okazji pograć, natomiast przybliż coś o tej "Lasca" - bo z opakowania widać że "wiekowa", ale zasad nie znam
Zbierasz planszówki, czy to zabezpieczone relikty dla potomnych?
Mam jeszcze szachy z lat siedemdziesiątych. Ta i pozostałe gry to nie kolekcja, zostały z dawnych lat, natomiast następne pokolenie będzie chyba wolało gry na komputerze.
Też nie jest mi obca ta plansza ale mało była w użyciu. A kto pamięta planszę ja ją znam pod nazwą "Skaczące czapeczki" chyba nie pomyliłam przeznaczenia. Może ktoś kojarzy o czy piszę.
Gra z przełomu lat 70-tych XX wieku (dokładnie 1970).
Wstawię, bo może ktoś szuka czegoś podobnego pośród sentymentalnych wykopalisk z przeszłości
Dziś ją zreanimowałem i... budzi równie dużo emocji jak 30 - 35 lat temu
Grę Pon & Pon wyprodukowała hiszpańska firma Congost:
Znam, znam tą zabawkę sprawnościową. Też taką grą bawiłam się z synem Ależ była zabawa, uwzględniając że lata temu takich zręcznościowych zabawek było bardzo mało
Wysłany: Pią 16 Sty, 2015 14:30 gra planszowa grzybobranie PRL
Dziś kolejna osłona z "archiwum gier planszowych", do przywracania których, poza sentymentem, skłania mnie chęć rozpropagowania czy choć tytułowego z forum ich ocalenia od zapomnienia.
Kilka miesięcy temu, z dużą radością zobaczyłem na jednym z lokalnych portali internetowych ogłoszenie o "planszówkach". Coś w rodzaju zawiązania się klubu, który jako kontr alternatywę dla wszelkiego rodzaju komputerów chce przekonać młodzież, dzieci do gier planszowych.
Jakimże rozczarowaniem było dla mnie to, że nie chodziło w ogóle o gry planszowe w ujęciu tego tematu, tylko o tzw. RPG i tym podobne wynalazki
Czy ktoś w ogóle jeszcze gra w "stare dobre gry"?
Przedstawiony niżej egzemplarz gry "Grzybobranie" pochodzi z 1977 roku, wydana przez Spółdzielnię Pracy Poligraficzno Papierniczą Drukator w Bydgoszczy:
Uwielbiam gry planszowe, ale ostatnio wpadłam na bardzo ciekawą alternatywę dla gier planszowych jaką są gry mahjong która świetnie działają na mózg i równie miło spędza się czas przy tej grze logicznej.
Wysłany: Wto 24 Mar, 2015 11:47 stare gry planszowe, bezkrwawe łowy, manewry morskie
Gra, której zasady do dziś pozostają dla mnie całkowitą zagadką
Jest u mnie "od zawsze", jakoś się w nią grało, ale pamięć w tym przypadku okazuje się zawodną...
Jeśli ktoś z Was spotkał się na swojej drodze z grą "Bezkrwawe łowy" zapraszam do podzielenia się informacjami na jej temat
Tymczasem kilka przedmiotowych zdjęć:
Wysłany: Sob 09 Sty, 2016 20:41 czy ktoś to czyta jeszcze ?
Szukam starej zabawki logicznej zwanej "siódemka" była to plastykowa plansza o 49 polach w kwadracie 7/7 oczywiście, który zapełniało się siedmioma klockami o siedmiu polach, każdy w innym kolorze i kształcie. Ulubiona zabawka moich dzieci w latach późnych 80-tych. Nie mam zdjęcia tej zabawki i oczywiście szukam jej wszędzie.
Wysłany: Nie 10 Sty, 2016 14:42 magiczna 7, magiczna siódemka, gra roku swiata młodych 1986
"Czy ktoś to czyta jeszcze?" - Jasne , że tak!
Fajnie, że zajrzałaś i wydaje mi się, że znalazłem Twoją grę.
Odsyłam do -> TEGO wątku na naszym forum...
Może macie jakieś gry z instrukcjami, które nie są jeszcze opisane na stronie. Z chęcią je zamieszczę ... potrzebne mi są tylko zdjęcia oraz instrukcja (może być też i zdjęcie)
Wysłany: Pon 25 Lip, 2016 09:18 stare gry planszowe
Miło widzieć, że są osoby które "żyją" wspomnieniami i z dużym sentymentem odnoszą się do przeszłości
Ciekawy i obszerny zbiór
U mnie czeka jeszcze sporo gier na swoją kolej. Jedynym mankamentem jest to, że za bardzo nie ma z kim grać...
A ja chciałem poprosić o zgodę na zamieszczenie obrazków z gier planszowych na mojej stronie www.nostalgia.pl . Czy można prosić o podesłanie mi na priv instrukcji do grzybobrania i bezkrwawych łowów?
Wysłany: Sob 30 Lip, 2016 21:06
Proszę bardzo - zgoda jest Niech służy pokoleniom
Co do instrukcji... Bezkrwawych łowów niestety nie posiadam. Też szukam, wiec gdybyś "namierzył" daj znać
Znalazłem jakąś hybrydę tej gry i jakąś od niej instrukcję, mam nawet zgodę na wykorzystanie zdjęć od ich autora, więc jak znajdę "wolne moce przerobowe", to postaram się dorzucić do tematu.
Grzybobranie - umówmy się na późniejszy termin (instrukcja powinna być ).