Wysłany: Wto 18 Gru, 2007 02:52
Bastion IV jest współcześnie nie istniejącym obiektem "starej twierdzy",z którego zachował się budynek podwalni.
fot.babu2-gazeta.pl
fot.babu2-gazeta.pl
fot.babu2-gazeta.pl
Budynek położony jest z lewej strony Koszar Kaszownika, pomiędzy dworcem autobusowym (PKS) a ulicą Uniwersytecką. Dawniej umiejscowiony był w lewej części nieistniejącego Bastionu IV i przylegał do znajdującej się na terenie dzisiejszego Dworca PKS Bramy Kaszownika.
Bastion IV uległ niwelacji w konsekwencji przebudowy twierdzy Toruń w latach 1880-1884.
Zanim to nastąpiło teren wyglądał jak poniżej:
Czerwonym okręgiem zaznaczyłem Bastion IV,natomiast niebieskim zachowaną współcześnie jego część.
Dokonując przebudowy zniesiono prawą część Bastionu IV i przy pomocy długiego wału połączono jego naroże z lewym czołem Fortu św. Jakuba. Uzyskane w ten sposób poszerzenie rdzenia twierdzy,pozwoliło na umieszczenie w nim dodatkowych kompleksów koszarowych,lazaretu i magazynów.Od tej pory w wyniku przebudowy,nowy odcinek rdzenia składał się z:
-skazamatowanego lewego barku i czoła Bastionu IV (podwalnia),
- nowej Bramy Kaszownika,
- kurtyny z podwalnią koszarową - tzw. Koszary Kaszownika (za nią potężny trzykondygnacyjny schron Urzędu Prowiantowego z nową piekarnią z 1887-92),
- kaponiery skarpowej w fosie osłoniętej od północy przebudowaną Lunetą II i Stawem Kaszownika,
- kurtyny z podwalnią (na wale kurtyny stanowiska dla dział na lawetach "nadbrzeżnych"),
- nowej Bramy Lubickiej,
- podwójnej Bramy Kolejowej z blokhauzem w fosie
- kurtyny z podwalnią koszarową (Koszary św. Jakuba, obecnie Archiwum Wojsk Lądowych), która łączyła się z lewym czołem wzmocnionego Fortu św. Jakuba.
Taką formę uzyskała twierdza po przebudowie (tu akurat rok 1910):
Czerwonym okręgiem ta sama część wkomponowana już w nowo powstały twór.
Na koniec mały słowniczek Czym jest podwalnia? Podwalnia to sklepiony schron murowany lub drewniany, umieszczony w wewnętrznym stoku wału, mogący mieścić działobitnie i izby fortecznej.
Szeregowy, ja jeszcze lubię te klimatyczne plafony,ornamenty.Kute ciężkie kraty,drzwi.Całość daje niesamowity klimat.A i otoczenie nie jest bez znaczenia.