FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA Strona Główna FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ROK ZAŁ. 2006

www.stowarzyszeniebastion.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: bastion, torun, twierdza

Twierdza Toruń - Bastion IV
Autor Wiadomość
drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Wto 18 Gru, 2007 02:52   

Bastion IV jest współcześœnie nie istniejącym obiektem "starej twierdzy",z którego zachował się budynek podwalni.

fot.babu2-gazeta.pl

fot.babu2-gazeta.pl

fot.babu2-gazeta.pl

Budynek położony jest z lewej strony Koszar Kaszownika, pomiędzy dworcem autobusowym (PKS) a ulicą Uniwersytecką. Dawniej umiejscowiony był w lewej cz궜ci nieistniejącego Bastionu IV i przylegał do znajdującej się na terenie dzisiejszego Dworca PKS Bramy Kaszownika.

Bastion IV uległ niwelacji w konsekwencji przebudowy twierdzy Toruń w latach 1880-1884.

Zanim to nastąpiło teren wyglądał jak poniżej:

Czerwonym okręgiem zaznaczyłem Bastion IV,natomiast niebieskim zachowaną współcześœnie jego cz궜ć.

Dokonując przebudowy zniesiono prawą cz궜ć Bastionu IV i przy pomocy długiego wału połączono jego naroże z lewym czołem Fortu śœw. Jakuba. Uzyskane w ten sposób poszerzenie rdzenia twierdzy,pozwoliło na umieszczenie w nim dodatkowych kompleksów koszarowych,lazaretu i magazynów.Od tej pory w wyniku przebudowy,nowy odcinek rdzenia składał się z:

-skazamatowanego lewego barku i czoła Bastionu IV (podwalnia),

- nowej Bramy Kaszownika,

- kurtyny z podwalnią koszarową - tzw. Koszary Kaszownika (za nią potężny trzykondygnacyjny schron Urzędu Prowiantowego z nową piekarnią z 1887-92),

- kaponiery skarpowej w fosie osłoniętej od północy przebudowaną Lunetą II i Stawem Kaszownika,

- kurtyny z podwalnią (na wale kurtyny stanowiska dla dział na lawetach "nadbrzeżnych"),

- nowej Bramy Lubickiej,

- podwójnej Bramy Kolejowej z blokhauzem w fosie

- kurtyny z podwalnią koszarową (Koszary śœw. Jakuba, obecnie Archiwum Wojsk Lądowych), która łączyła się z lewym czołem wzmocnionego Fortu śœw. Jakuba.

Taką formę uzyskała twierdza po przebudowie (tu akurat rok 1910):

Czerwonym okręgiem ta sama cz궜ć wkomponowana już w nowo powstały twór.

Na koniec mały słowniczek :) Czym jest podwalnia? Podwalnia to sklepiony schron murowany lub drewniany, umieszczony w wewnętrznym stoku wału, mogący mieśœcić działobitnie i izby fortecznej.

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Pią 04 Sty, 2008 01:48   

http://www.stowarzyszenie...stIV/index.html

Szeregowy
zastępca komendanta plutonu

Wysłany: Wto 16 Cze, 2009 12:31   

Super! Moje klimaty, kocham beton, ale cegiełki uwielbiam najbardziej! Już wiem, którą twierdzę teraz zdobędę. :D

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Wto 16 Cze, 2009 12:50   

Ooo, Toruń to piękne miasto i kryje w sobie mnóstwo zakamarków do zdobycia! Warto, po prostu warto! :wink:

Raisa 
komendant oddziału

Wysłany: Wto 16 Cze, 2009 15:28   

:roll: Szeregowy, ja jeszcze lubię te klimatyczne plafony,ornamenty.Kute ciężkie kraty,drzwi.Całośœć daje niesamowity klimat.A i otoczenie nie jest bez znaczenia.

Szeregowy
zastępca komendanta plutonu

Wysłany: Wto 16 Cze, 2009 21:32   

Raiso, sprawdzaj forum, bo w moich przyszłych tematach i dodatkach do nich, ukaże się ich sporo :D

Raisa 
komendant oddziału

Wysłany: Śro 17 Cze, 2009 10:57   

:roll: Szeregowy oczywiśœcie będę pilnie śœledzić Twoje posty.Masz dobry teren na sesje zdjęciowe . :lol:

Odpowiedz do tematu