Wysłany: Czw 14 Mar, 2013 03:24 KOŁOBRZEG bunkry i fortyfikacje
Kołobrzeg (Kolberg) zdjęcia z marca 2013 r. - okolice hotelu MARIN ulica Wschodnia ... tak więc od drzwi hotelowych do bunkra miałem jakieś 100 m. Plaże kryją jeszcze klika ciekawych lokalizacji. Polecam samodzielną eksplorację a dla mniej wytrwałych mogę podesłać namiary na PW ...
Pierwsze dzieło obronne w tym miejscu zbudowali w roku 1627 okupujący Kołobrzeg żołnierze cesarscy (wojna 30-letnia). Był to blokhauz (drewniano-ziemny schron bojowy). Po zniszczeniu go przez sztorm w roku 1709, zbudowano tu szaniec według projektu kpt. inż. Frauendorfa. Doświadczenia wojny 7-letniej wykazały jednak słabość obrony szańca, dlatego w czasie kolejnej modernizacji twierdzy w latach 1770-1774 w miejscu dawnego szańca powstał zbudowany na wzorach francuskich fort. Jest to okrągła, trzykondygnacyjna, murowana z cegły wieża, dawniej przykryta ziemią. Część piwniczna ze studnią przeznaczona była na magazyn, przyziemie na strzeleckie stanowiska bojowe, a piętro na artylerię. Przeznaczenie poszczególnych kondygnacji rozpoznać można po charakterystycznych dla danej broni otworach strzelniczych. Fort do wysokości części piwnicznej otoczony był nasypem ziemnym, który od strony lądu miał kształt dwóch bastionów, a od strony morza umocniony był palisadą. W czasie ostatniej modernizacji twierdzy w latach 1832-1836 dzieło broniące wejścia do portu trochę ulepszono. Nasyp wokół fortu zaczęto zmniejszać i otaczać ceglanym murem. W 1945 r. wykonano ostatnią część muru od strony południowej. Wokół fortu powstał taras. W 1899 r. na nasypie obok fortu zbudowano latarnię morską. Po 10 latach wymieniono ją na nową, która w czasie walk w marcu 1945 r. została zniszczona. Nową latarnię w tym samym roku wybudowano już na forcie. Odtąd stary fort i powojenna latarnia morska tworzą jedną budowlę.
W najbliższym tygodniu jestem w okolicach Kołobrzegu i na jesień planuję wycieczkę ze zwiedzaniem Twierdzy Kolbeg. Chciałbym przeprowadzić rekonesans w piątek lub sobotę. Mile widziany kontakt z pasjonatem i znawcą z tego regionu.
Chciałbym zwiedzić ciekawe miejsca i stworzyć logistykę dla jesiennej wycieczki.
Będę bardzo wdzięczny za szybkie wskazanie kontaktu i poradę co do zwiedzania obiektów.
Jak wspominałem wcześniej kilka dni temu byłem w Sianożętach, i rekonesans po Kołobrzegu. Tematy niby znane, ale zawsze coś ciekawego. Postaram sie coś dodać.
Morast Redoute (Reduta Bagienna) i wszystko jasne.
Wysłany: Sob 22 Cze, 2013 17:46
Może nie doczytałem, ale dlaczego na Latarni jest orzeł bez korony?
W Kołobrzegu nie ma za wiele co oglądać, BAS w porcie jest dalej na terenie czynnej jednostki, pozostaje zwiedzanie internetowe, wszystko ładnie opisane.
BAS w Ustroniach ciekawy, Bagicz zadupie może być, na pasach odbywa się ruch, nie tylko eksploracyjny . Nawet 20 pln znalazłem w jednym z hangarów. Fantów niewiele, ale i tak polecam